Bačić: U tradiciji hrvatskog naroda je da je nedjelja neradni dan

Vijesti 07. svi 202109:18 > 11:11 3 komentara
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić gostovao je u Novom danu gdje je komentirao optužnicu protiv Lovre Kuščevića, a osvrnuo se i na izmjenu Zakona čime bi se ograničio rad nedjeljom.

USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića, a tereti ga se za zloporabu položaja i ovlasti.

“U HDZ-u je nulta stopa tolerancije na korupciju i nikakve nezakonite i kaznene postupke ne prihvaćamo, dapače osuđujemo. Što se tiče kolege Kuščevića, očito je pred DORH-om da dokaže kako je Kuščević počinio djela za koja ga terete, a pred njim je da dokaže da nije postupao nezakonito. Sljedeća institucija koja se treba o tome očitovati je sud”, kazao je Bačić i poručio da je ovo pokazuje da je Državno odvjetništvo neovisno tijelo.

‘Srušen mit da HDZ drži ruke na pravosuđu’

“To pokazuje da su objede i klevete na račun HDZ-a kako mi držimo ruke i na DORH-u i na pravosuđu, i u ovom slučaju je taj mit razbijen”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Bačić se osvrnuo i na neke druge istrage, poput one koja se vodi protiv Gabrijele Žalac, te poručio da kazneno djelo treba individualizirati.

“Pojedino kazneno djelo ako je počinjeno čini određena osoba, neovisno bila ona u SDP-u, HDZ-u ili nekoj trećoj stranci. Taj postupak treba individualizirati i tako ga promatrati. Očekujemo jasno postupanje suda pri podizanju optužnice, utvrdit ćemo i težinu djela i jasno da ćemo kao stranka onda reagirati. Mislim da i u stranci trebamo postupati prema presumpciji nevinosti i da treba imati jednaku poziciju i tako postupamo”, rekao je Bačić.

‘Optužnica protiv Kuščevića nema veze s izborima’

Komentirao je i mogu li ovakvi postupci naštetiti HDZ-u na predstojećim izborima.

“Žalac i Kuščević nisu kandidati na izborima, pod istragom su, protiv Kuščevića je podignuta optužnica i nikakve veze nema taj postupak s izbornim procesima.”

Bačić je komentirao i činjenicu da je u prošloj vladi došlo do promjene niza ministara te je istaknuo da to pokazuje da u HDZ-u vlada nulta stopa tolerancije na korupciju.

“Do izmjene ministara je dolazilo i temeljem toga da je protiv pojedinih ministara Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvaralo postupku, ali takvih odluka je bilo i u ranijim vladama. Takav pristup da će odluka Povjerenstva biti u vezi s pojedinom ostavkom ministra, nije bila. Sjećam se da je u vladi SDP-a između 2012. i 2015. godine kod gotovo svih ministara je utvrđen na ovaj ili onaj način sukob interesa, ali tada nije stvorena takva kritična masa da bi se ti ministri mijenjali”, kazao je Bačić i dodao:

“U prošlom mandatu su takvi ministri ili davali ostavke ili je dolazilo do promjene prilikom reustroja. Mi smo uspostavili sustav u kojemu ne dozvoljavamo da se uz rad vlade i ministara vežu afere.”

‘Zlata Đurđević nije poštivala pravni poredak RH’

Bačić se osvrnuo i na izbor predsjednika Vrhovnog suda te pojasnio zašto HDZ ne podržava Zlatu Đurđević koju je predložio predsjednik Zoran Milanović.

VEZANE VIJESTI

“Nije HDZ unaprijed isključio Zlatu Đurđević, ona je unaprijed sebe isključila. Ona nije poštivala pravni poredak RH. Naime, pristala je biti aspirantica ili kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda suprotno Zakonu i Ustavu. Po nama, kandidat za predsjednika Vrhovnog suda ne može biti osoba koja je pristala kandidirati se za tu dužnost protivno Zakonu i Ustavu. Time je priča za nas u HDZ-u završena”, poručio je Bačić.

‘U tradiciji hrvatskog naroda je da je nedjelja neradni dan’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se nakon lokalnih izbora mijenjati Zakon temeljem čega će se zabraniti rad nedjeljom u trgovinama, no da će se moći raditi 16 nedjelja u godini.

“Jasno je da na određeni način to ograničava poduzetničke slobode, no Ustav je u 16. članku rekao da se pojedina prava i slobode mogu ograničiti i da to ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe zbog koje se ograničenje dogodi. Mi tvrdimo da je temeljem Međunarodne konvencije o tjednom odmoru trgovine radnik ima pravo na 24-satni odmor i da pri tome zakonodavac vodi računa o tradicijama i običajima kraja za koji se zakon donosi. Mi mislimo da je u tradiciji hrvatskog naroda i države da je nedjelja neradni dan. Ostavit ćemo na volju poslodavcima da oni odrede koje su te nedjelje u godini u kojima bi radili”, kazao je Bačić.

Komentirao je i promjene vezano za plaćanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

“Gotovo 97% hrvatskih poslodavaca čija je aktiva manja od 7,5 milijuna kuna neće biti obvezni plaćati članarinu, samo za onih 3% poslodavaca koje možemo smatrati srednjim i velikim poduzetnicima u Hrvatskoj bit će primorani plaćati članarinu”, pojasnio je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare