Bačiću cure europska sredstva za obnovu: “Imamo svojevrsnu utakmicu s vremenom”

Vijesti 07. velj 202315:02 0 komentara
Edina Zuko/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izjavio je u utorak da vode svojevrsnu utakmicu s vremenom kako bi ispunili zahtjevne uvjete koji su postavljeni u obnovi petrinjske stare gradske jezgre, a s druge strane oštrim rokom - manje od pet mjeseci.

Bačić je nakon otvorenja radova na novoj katastraskoj izmjeri na području Petrinje i obilaska gradilišta u središtu toga grada u izjavi novinarima istaknuo da je želja napraviti rekonstrukciju samog centra zadovoljavajući uvjete koje im je struka postavila.

“Imamo svojevrsnu utakmicu s vremenom kako bismo ispunili vrlo zahtjevne kriterije i uvjete koji su postavljeni u obnovi ove stare gradske jezgre, a s druge strane oštrim rokom koji je pred nama, a svega je još manje od pet mjeseci”, kazao je Bačić.

Očekuje da svi sudionici u ovom projektu naprave maksimalno što je moguće kako bi se obnovio središnji dio Petrinje.

“Pred nama je zahtjevno razdoblje da, ne samo realiziramo sredstva koja su osigurana iz europskih fondova nego da pronađemo način kako u proračunima koji su pred nama realizirati projekt koji je zahtjevan”, naglasio je ministar.

Istaknuo je da su značajno pojednostavili procedure i ubrzali rokove i ta činjenica omogućava da se zahtjevni poslovi realiziraju.

“Sada dodatno još pojednostavljujemo procedure, a s druge strane u zakonu omogućavamo da se infrastrukturni objekti, bilo cestovne ili komunalne infrastrukture realiziraju na identičan način kako bismo i u tom dijelu mogli dostići rokove”, rekao je Bačić.

Otvorenju radova nazočili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes te župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Nakon otvorenja radova na katastarskoj izmjeri obišli su radove na cjelovitoj obnovi potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, radove na Interpretacijskom centru baštine Banovine te na zgradi suda i zgradama na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Petrinje koje imaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra.

“Izradili smo program obnove kulturno-povijesne cjeline”

Obuljen Koržinek je, govoreći o aktivnostima Ministarstva kulture i medija i konzervatorskog odjela, istaknula je da su izradili program obnove kulturno-povijesne cjeline, sklopili ugovore s gradom i zajednički proveli natječaje i za projektiranje.

“Sada su započeli radovi, za četiri kuće je završen izbor izvođača, na dvije su počeli radovi, na dvije počinju sljedeći tjedan. Petnaest kuća je završilo kompletnu dokumentaciju i u zadnjoj fazi je nabava radova, a još se završava dokumentacija na 13 kuća”, istaknula je ministrica.

Mimo toga, kaže, ostaje pitanje rješavanja nizova koji su nisko valorizirani u gradu, ali je isto tako važno da se sačuvaju u svojim gabaritima. Očekuju, s obzirom na to da je riječ “o zahtjevnim zgradama, ali zgradama male kvadrature”, da će sada ti radovi napredovati velikom brzinom.

Što se tiče kuća koje su ostale kao “rupe” u nizovima, a na samom su trgu dvije takve, za njih će se raspisati vjerojatno javni arhitektonski natječaj.

“Važno je da se zadrži cjelina niza i da se zadrže gabariti kako je to slučaj prilikom obnove drugih kulturno-povijesnih cjelina”, naglasila je ministrica.

Obuljen Koržinek istaknula je da je financiranje tih kuća ne ide iz Fonda solidarnosti, već nacionalnim sredstvima koja je Vlada osigurala putem Ministarstva.

Odabrali su, kaže, metodologiju koju je Hrvatska primijenila u obnovi Vukovara nakon rata, na isti način se obnovila barokna jezgra. “Pristupili smo svim tim kućama kao ključnim segmentima kulturno-povijesne cjeline i obnavljamo ih temeljem našeg zakona, a nakon toga naravno da će vlasnici dobiti pravo na svoje stambene jedinice”, rekla je ministrica.

Gradonačelnica Petrinje Komes kazala je da što više sredstava pokušavaju povući iz Fonda solidarnosti, a u tijeku su zahvaljujući tim sredstvima i radovi na sanaciji cesta kao i projekt vodoopskrbe i odvodnje, projekt koji se nastavlja od prije potresa.

Župan Celjak istaknuo je da je županija aktivna na području Petrinje i ocijenio da obnova ide dobrom dinamikom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!