Bačiću određen istražni zatvor i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

Vijesti 21. srp 202116:27
Igor Kralj/PIXSELL

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odredilo je bivšem glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću, uz ranije određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, istražni zatvor i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, potvrdio je Hini Bačičev odvjetnik Nikola Mandić.

”Nemamo pravo žalbe na tu odluku suda, ali namjeravamo podnijeti ustavnu tužbu zbog odluke izvanraspravnog vijeća jer smatramo da je neosnovana budući da Bačić više nije ravnatelj HRT-a”, najavio je Mandić koji Bačića brani uz odvjetnika Ivana Stanića.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je prije tri tjedna, na prijedlog Uskoka, istražni zatvor Bačiću i poduzetniku Milanu Lončariću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i odbio Uskokov prijedlog da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, osnova za pritvaranje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke postoji samo dok se ne ispitaju svi svjedoci, nakon čega se osoba mora pustiti na slobodu. Međutim, zakon propisuje da se pritvor može produljiti ukoliko je utvrđeno postojanje osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da bi okrivljenik mogao ponoviti ili dovršiti kazneno djelo.

Uskok se žalio na odluku o odbijajućem prijedlogu te je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu preinačilo prijašnju odluku suca istrage.

Hina doznaje da je izvanraspravno vijeće prihvatilo argument Uskoka prema kojem je Bačić pri posredovanju u podmićivanju preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, pokazao visoki stupanj kriminalne volje i upornosti te da tužiteljstvo sumnja kako su Bačić i Lončarić namjeravali nastaviti činiti slična kaznena djela.

Hrvatski sabor razriješio je prošlog četvrtka Kazimira Bačića dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a nakon što je šef televizije krajem lipnja uhićen u antikorupcijskoj akciji policije i Uskoka u kojoj mu se stavlja na teret trgovanje utjecajem.

Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanju u projektu Vrtovi svjetla te da je koristio svoj utjecaj u bankama za kreditiranje tog projekta. Za svoju je ulogu kao nagradu, sumnja Uskok, dobio stan vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici, pokraj Trga bana Jelačića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.