Bandićeva kći pisala Tomaševiću

Vijesti 24. velj 202419:39 0 komentara
Karlo Klasic/PIXSELL

Bliži se treća godišnjica smrti Milana Bandića koji će u povijest, između ostalog, ući i kao najdugovječniji zagrebački gradonačelnik. Iako je Zagrebom upravljao više od 20 godina, nadgrobni spomenik Bandić još uvijek čeka.

U srijedu će biti tri godine otkako je Milan Bandić iznenada preminuo. Povodom prve obljetnice smrti, piše Večernji list, njegovom nasljedniku Tomislavu Tomaševiću obratila se udovica bivšeg gradonačelnika Vesna s molbom da se obitelji dopusti da uredi pokojnikov grob.

Nekoliko tjedana nakon toga, u službenom je glasniku Grada Zagreba objavljena Tomaševićeva odluka da se korištenje grobnog mjesta ustupa Bandićevoj obitelji. Od tada se međutim, nije puno toga promijenilo, a naznaka da bi na Mirogoju, pokraj arkada, gdje Bandić počiva mogao biti sagrađen i spomenik, još uvijek nema.

Ove se godine uoči obljetnice pismom Tomaševiću obratila Bandićeva kći Ana-Marija s molbom da dopusti obitelji da o svom trošku, a ne onom poreznih obveznika, podigne pokojniku spomenik.

“Gotovo tri godine nakon očeve smrti, suočavamo se s nepodnošljivom tugom zbog činjenice da njegov grob na Mirogoju još uvijek čeka spomenik. Taj spomenik nije samo simbol poštovanja prema njegovoj službi gradu, već i mjesto sjećanja za obitelj, prijatelje i sve one koji su ga poštivali. Zajedno s majkom podnijela sam zahtjev za izgradnju spomenika za koji smatramo da bi bio dostojanstveno sjećanje na oca”, stoji između ostalog u apelu Bandićeve kćeri Tomaševiću u kojem je i dodala kako njezin otac “unatoč svim izazovima, ostavio neizbrisiv trag u srcima onih kojima je služio, i duboko vjerujem da zaslužuje spomenik koji će simbolizirati takvu neumornu predanost”.

Na pitanje Večernjeg lista kada će Milan Bandić konačno dobiti svoj spomenik i gdje je zapelo, iz Grada odgovaraju: “Budući da državne institucije provode izvide oko legalnosti proširenja grobnog polja, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode do okončanja tih postupaka nije u mogućnosti izdati prethodnu suglasnosti. Za informacije vezane uz postupanja državnih institucija, molimo da se obratite njima.”

Spomenik Bandiću izradio je Marijan Hržić, arhitekt i urbanist koji potpisuje zgradu Nacionalne i sveučilišne biblioteke, Gaj urni na Krematoriju te kompleks Cibona. Gradskom Zavodu za zaštitu spomenika ponudio je tri rješenja, a predstavnici Zavoda dali su zeleno svjetlo za jedno, no realizacija se još uvijek čeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!