Bandov: Strateško partnerstvo s Francuskom može pogurati RH u elitni klub OECD

Vijesti 25. stu 202111:45
Goran Bandov
Izvor: N1

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu u N1 Studiju uživo komentirao je važnost posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Podsjetimo, Emmanuel Macron doputovao je u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za šengenski prostor i eurozonu i potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova.

VEZANA VIJEST

“To je izrazito bitno za Hrvatsku jer na drugi način definira poziciju Hrvatske kako u regiji Zapadnog balkana tako i u unutar EU. Ovo je prilika da se Hrvatska drugačije pozicionira i u sustavu eurozone i u sustavu Schengena, da dobije snažnu stratešku podršku od Francuske koja je uz Njemačku jedan od motora EU”, rekao je Bandov.

Ističe da Francuska može potaknuti i neke druge članice EU u pravom smjeru, ako se pojave pitanje, kada je riječ o pitanju eura i Schengena, ali i u slučaju OECD-a.

“Hrvatska tu još nije članica, a svakako bi trebala ući, to je jedan od najelitnijih klubova u svjetskim razmjerima i tamo sigurno pripada. Upravo ovo starteško partnerstvo s Francuskom to joj može olakšati”, istaknuo je Bandov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar