Banke definitivno izgubile: Grad Split neće ostati bez 85 milijuna eura

Vijesti 22. ožu 202310:41 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Slučaj splitske Spaladium Arene vuče se po sudovima još od njezine izgradnje, a u posljednjem slučaju pobjedu je odnio Grad Split.

Vrhovni sud odbio je, kao nedopušten, zahtjev dviju austrijskih banaka za reviziju prijašnjih presuda Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, prenosi Tportal.

Točnije, banke su definitivno izgubile spor oko arbitražne presude iz 2016. godine, kojom su kredite za gradnju Spaladiuma u iznosu od 46 milijuna eura, što bi s kamatama danas iznosilo čak 85 milijuna eura, željele prebaciti s propalih građevinskih tvrtki na gradski proračun.

Radi se o jednom od nekoliko sporova vezanih uz nikad dovršeni kompleks Spaladium centar, koji je uz dvoranu trebao imati stometarski toranj, hotel i trgovački centar te veliku javnu garažu.

Erste i Bank Austria (dio Unicredit grupe) iz Beča financirale su njegovu gradnju, no tvrtke Konstruktor, IGH i Dalekovod otišle su u stečaj pa se raznim manevrima, od potpisivanja tajnih aneksa ugovora s bivšim HDZ-ovim gradonačelnikom Ivanom Kuretom do pokretanja arbitražnog spora pred Hrvatskom gospodarskom komorom, taj trošak namjeravao prebaciti na Grad Split, koji s bankama nikada nije imao ugovorni odnos.

Najnovijim rješenjem Vrhovnog suda banke su iscrpile sve redovne i izvanredne pravne lijekove, odnosno arbitraža u njihovu korist definitivno je pala u vodu. Također, otklonjena je opasnost za Split koji je jednim potezom mogao izgubiti gotovo polovicu svog godišnjeg proračuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!