Banožić ne želi komentirati sukob s načelnikom Glavnog stožera

Vijesti 30. stu 202110:50 > 11:01 0 komentara
Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u utorak nije želio posebice komentirati prijepore s načelnikom Glavnog stožera, admiralom Robertom Hranjem, unatoč brojnim uzajamnim optužbama.

“To su pitanja unutarnje politike i to ću ostaviti kada dođem kući”, kazao je kratko Banožić novinarima u Sarajevu, gdje je bio u službenom posjetu MInistarstvu obrane BiH.

Admiral Hranj je 12. studenog poslao dopis ministru Banožiću u kojem ga optužuje za “strateško zlostavljanje” njega osobno kao čovjeka i vojnika zbog činjenice da je odgovorio zapovijedima predsjednika Zorana Milanovića.

Banožić je prije toga admirala Hranja upozorio kako navodno krši Zakon o obrani time što bez suglasnosti Ministarstva obrane odnosno ministra provodi zapovijedi predsjednika odnosno osigurava vojnu potporu Milanovićevim protokolarnim aktivnostima.

VEZANE VIJESTI

Ministar Banožić u jeku ovih sukoba u Sarajevu je razgovarao s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem, a nakon toga novinarima je kazao kako dva ministarstva, kao i oružane snage dvije države, već godinama izvrsno surađuju.

Podsjetio je kako je u Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” do sada obuku prošlo više od 600 časnika, dočasnika i vojnika oružanih snaga BiH i s tom se vrstom suradnje planira nastaviti.

Podsjetio je kako dva ministarstva imaju dobru suradnju i u provedbi tehničkog sporazuma o upravljanju krizama pa je tako hrvatsko ratno zrakoplovstvo i proteklog ljeta bilo aktivno angažirano na gašenju požara u Hercegovini.

“U takvim situacijama BiH uvijek može računati na nas”, kazao je Banožić dodajući kako Hrvatska uz to snažno podupire susjednu državu na njezinom putu ka europskim i euroatlantskim integracijama.

U tom cilju, kako je pojasnio, BiH može računati i na transfer znanja kojega Hrvatska stječe kroz proces modernizacije svojih oružanih snaga.

Oružane snage BiH trenutačno su pod snažnim političkim pritiskom jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zagovara njihovo raspuštanje pa prijeti i uspostavom posebne vojske Republike Srpske.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić kazao je kako, unatoč tome, oružane snage nastavljaju ispunjavati svoju funkciju i u punom kapacitetu obilježavaju 16. obljetnicu svog ustroja.

Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj na potpori koju pruža oružanim snagama BiH.

“Iskreno i vrlo dobro surađujemo”, kazao je Podžić posebice zahvalivši na pomoć koju je Hrvatska pružila BiH u gašenju požara kada helikopteri oružanih snaga BiH nisu mogli obavljati tu zadaću jer je suglasnost za to odbijao dati Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!