Banožićeva odvjetnica predala neovjerenu punomoć? Oglasio se predsjednik MIP-a

Vijesti 17. stu 202313:02 1 komentar
Ivan Hrstić / N1 / Ilustracija

Punomoć, po kojoj je zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića podnijela odvjetnica bivšeg ministra, nije ovjerio javni bilježnik, izjavio je predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics u petak.

„Ovo je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego putem punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika“, rekao je Jankovics Hini.

Nije komentirao upit zašto bivši ministar, ako je potpisao punomoć, nije potpisao i zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata.

„To je punomoć koju je, kako vidim, Banožić dao odvjetnici, to je presedan, malo smo iznenađeni s tim“, rekao je predsjednik MIP-a.

Objasnio je i kako Zakon o obveznim odnosima predviđa davanje punomoći, ali i naglasio da u 32 godine modernog Sabora nije bilo ničeg sličnog slučaju bivšeg ministra obrane koji je razriješen u subotu, nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a on teško ozlijeđen te se i dalje liječi u KBC Osijek.

Povjerenstvo je, podsjetio je, imalo slučaj bivšeg ministra Darka Horvata koji je, tada u pritvoru, osobno potpisao zahtjev za aktivacijom mandata, ali ga je odvjetnik predao.

Mislim da je bio i još jedan slučaj zastupnika iz 2010. koji je potpisao zahtjev, ali ga je punomoćnik predao. Ali da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, to još nismo imali u 32 godine ni jednom, rekao je Jankovics.

„Dobili smo to jutros i stručne služe Povjerenstva gledaju u arhivi je li ovo presedan i ako je što da radimo“, kazao je.

Objasnio je i kako je zahtjev za aktivacijom Banožićeva mandata i njegovo mirovanje iz osobnih razloga, podnijet pravovremeno, dakle unutar roka od osam dana, ali da treba vidjeti je li on utemeljem.

Banožić je bio u nespojivoj dužnosti koja je prestala u subotu i netko je u njegovo ime podnio zahtjev u roku, datum tu više nije sporan, on je sigurno podnesen pravovremeno, je li utemeljen, to moramo vidjeti“, rekao je predsjednik MIP-a.

Banožićeva odvjetnica izjavila je četvrtak kako je i Vladi podnijela zahtjev za 6+6 opciju po kojoj Banožić ima pravo da još šest mjeseci prima punu plaću te još šest pola plaće.

Jankovics kaže da ne zna je li to zatražio jer se to podnosi Vladi i nema veze sa MIP-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare