Barem taj jedan dan u godini, Vukovar je iznad svega. A što dalje?

Vijesti 18. stu 202118:10 > 19:57 4 komentara
ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Svi zajedno, jedan uz drugoga, na čelu Kolone sjećanja. Barem ovaj jedan dan u godini, Vukovar je iznad svega.

“Hrvatska je Vukovar, Vukovar je Hrvatska, to se vidi danas ovdje gdje su došli ljudi iz cijele Hrvatske i izvan Hrvatske. To se vidi po dolasku mladih, to se osjeća u narodu”, rekao je premijer Andrej Plenković.

VEZANA VIJEST

U narodu se osjeća i razočaranje, kaže gradonačelnik Vukovara Ivana Penava, jer ni 30 godina nakon što je grad sravnjen sa zemljom nisu odgovarali najodgovorniji.

“Da nije generalštab JNA kao najodgovorniji, da nisu odgovarali pred pravosuđem ove države, to je jedna ogromna sramota i govori kakvi smo ljudi, kakav smo narod, kakav pijetet imamo prema ljudima koji su ginuli u ovome gradu”, rekao je Penava.

U posljednje vrijeme postoje signali za iskorak sa srpske strane, rekao je premijer, no treba biti oprezan, moguće da se radi o podacima koje hrvatska strana već ima. Čelne ljude države u Vukovaru je dočekalo i pitanje o podijeljenim vrtićima i školama.

“Djeca se moraju odagajati na istini, djeca moraju znati što je istina, a istina je da se ovdje dogodila velikosrpska agresija. Teško je očekivati puno pomirenje bez istine i bez prihvaćanja odgovornosti onih koji su zločine počinili”, naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Nije premijer mogao izbjeći pitanje zašto ni 30 godina od strašnih događaja velikih pomaka nema, a SDSS je partner u Vladi, zbog čega, slikovito je rekao, prima brojne strelice.

“U meni sigurno nije problem, ali nešto što je bilo normalno, dobro, konstruktivno prije 15 godina, sad je kao problem. To mi nije jasno, tu jednadžbu netko bi trebao rastumačiti”, rekao je Plenković.

U koloni je bio potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević. Stvari se, kaže, ne smiju lomiti preko koljena:

“Tu trebamo pitati roditelje što oni misle, trebamo pitati i poslušati struku u školama pa onda vidjeti i donijeti odluke. Ne smije politika lomiti stvari preko koljena, nego pružiti ruku pomoći ljudima koji ovdje žive da prevladaju probleme koji postoje”.

Da je Vukovar iznad svega pa i njihovih međusobnih, vrlo loših i toksičnih odnosa, trudili su se danas u Vukovaru pokazati predsjednik Milanović i premijer Plenković.
I dok Milanović nije htio govoriti jer “nikada nije davao izjave u Koloni”, premijer je otkrio o čemu su razgovarali.

“Koliko je važno danas biti tu Vukovaru, koliko to svima znači i kratko oko dolaska francuskog predsjednika, nije bio bilateralni sastanak”, rekao je Plenković

Nije Plenković htio prejudicirati je li današnji razgovor uvod u bolje odnose, zaključivši samo da treba biti konstruktivan. Predsjednik Sabora i danas je bio između dvije vatre. “Protokol, protokol”, rekao je Jandroković koji je u Koloni hodao između predsjednika i premijera.

Sutra više nema protokola, novi je dan i nova runda, a Vukovar? Do iduće obljetnice i iduće Kolone sjećanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare