Barković: Članovi HDZ-a nisu to iz altruizma, već da se okoriste tim članstvom

Vijesti 24. velj 202113:43 > 14:57 3 komentara
N1

Zamjenik glavne urednice Indexa Neven Barković gostovao je u emisiji N1 Studio uživo kako bi komentirao Indexovu objavu koja je zasmetala vrhu HDZ-a.

Index.hr je jučer čitatelje upitao da se pri ulasku na portal izjasne jesu li ljudi ili članovi HDZ-a. Izazvalo je to brojne reakcije.

Screenshot

HDZ je oštro osudio potez portala Index te su najavili da će poduzeti odgovarajuće pravne korake te da očekuju reakciju nadležnih tijela i Hrvatskog novinarskog društva.

S obzirom na ono što je Index objavio, voditelj je Barkovića pitao: “Jesu li članovi HDZ-a za redakciju Indexa ljudi?”

“Činjenica je da se radi o ljudima koji su svojevoljno članovi organizacije koja je osuđena na hrvatskom sudu, jedina stranka koja je za korupciju osuđena kao stranka. Članovi HDZ-a nisu to iz altruizma ili iz idealizmna, nego kako bi se okoristili stranačkom iskaznicom, onako kako se godinama okoristio vrh stranke, za što imamo mnoge pravomoćne presude”, odgovorio je Barković.

Bi li se Indexu mogao dogoditi kazneni progon po Zakonu o elektroničkim medijima?

“Nismo išli za tim. Ali meni je fascinantno da ministrica najavljuje nekakve sankcije za Index, i to putem tijela za koje u istoj rečenici kaže da je neovisno. To je ovako jedna tipično HDZ-ovska formulacija”, komentirao je Barković i dodao:

“Ne znam na osnovu čega bi trebalo reagirati”, kazao je Barković o mogućnosti da na Indexovu objavu o HDZ-u reagira Vijeće za elektroničke medije, “Ministrica se poziva na Zakon o elektroničkim medijima, čl. 12 st. 2 koji kaže, malo ću skratiti, da je zabranjeno poticati mržnju na osnovu vjerske, etničke pripadnosti, pa i političkih uvjerenja. Maloprije sam razgovarao s jednim pravnikom koji je rekao da političko uvjerenje nije isto što i članstvo u političkoj stranci. Isti taj stavak zakona kaže da se ne smije širiti mržnju na osnovi članstva u sindikatima.”

“Diskriminacija bi podrazumijevala da je članovima HDZ-a nešto uskraćeno. Nije. Klikom ih se vodi na dio Indexa gdje su popisane brojne afere HDZ-a”, objasnio je do čega vodi objava Indexa o HDZ-u.

“Ako HDZ želi da ih prestanemo nazivati kriminalcima, neka se prestanu baviti kriminalom”, rekao je i to, te je malo kasnije dodao i:

“Ako HDZ želi da ih tretiramo kao ljudi, neka se počnu ponašati kao ljudi.”

“Netko tko je toliko privilegiran, povlašten u hrvatskom društvu, zadnji je koji bi se trebao žaliti da je diskriminiran. Nema se pravo žaliti. Najmanje što može učiniti je da istrpi kritike koliko god bile oštre”, poručio je i ustvrdio:

Barković je rekao i to da se često odgovarajuća pozicija medija u demokratskom društvu pogrešno tumači kao “neutralna”, dok je zapravo ispravan opis položaja medija u takvom društvu “objektivan”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare