Baršić: Kadrovski smo potpuno iscrpljeni, slobodnih kreveta imamo na kapaljku

Vijesti 23. tra 202109:24 > 11:44 0 komentara
Bruno Baršić
N1

Bruno Baršić, voditelj kriznog stožera KB Dubrava, u razgovoru za N1 je istaknuo da bolnici nedostaje kadra te da na liječenje dolazi sve više mlađih pacijenata.

“Praktički smo popunjeni. Stalno radimo na gornjoj podnošljivosti sustava što se tiče kapaciteta”, rekao je Bruno Baršić i pojasnio situaciju:

VEZANE VIJESTI

“72 pacijenta su na mehaničkoj ventilaciji. Noćas smo imali preko 40 primljenih bolesnika, a preko 40 bolesnika je na respiratoru. Došao je pacijent bez svijesti, u komi, mora se primiti na intenzivnu. Na kapaljku su slobodni kreveti. Za hitne prijeme se napravi mjesta, ali ne možemo primati pacijente iz drugih ustanova. Što se tiče kadra, potpuno smo iscrpljeni. Fali ljudi. Postoji mogućnost otvaranja nekih mjesta što se tiče kreveta i opreme, ali nema ljudi.”

Kaže da planiraju otvoriti još pet kreveta unutar intenzivne jedinice, no da im svakako za to treba i kadra, a teško je dobiti kadar iz drugih bolnica jer su svi opterećeni i nemaju ljudi.

Ministar Vili Beroš jučer je najavio otvaranje nove jedinice u Dubravi. “Ne znam kako riješiti manjak kadra. Tu rade ljudi iz svih bolnica, a treba nam još ljudi. Morat će se rezati drugi programi, hladni programi, no što je hladno? Svatko želi što prije riješiti svoj problem”, rekao je Baršić.

Intenzivnije promjene nego u drugom valu

Ističe da se situacija mijenja puno brže nego u drugom valu:

VEZANE VIJESTI

“Ovo je intenzivinije i brže se stvari odvijaju. Sad smo na vrhu vala, još će nekoliko dana trajati. Računamo da će od sredine ili kraja idućeg tjddna taj pritisak pomalo popuštati. Očito je ovo vrhunac.”

Također, sve je više mlađih pacijenata: “Mlađi su pacijenti, prosjek 60 godina, ali neki dan smo primili pacijenta sa 23 godine s plućnom embolijom. Mlađi dolaze s težom kliničkom slikom i brže se slika razvija.”

Nasreću, manja je smrtnost: “Smrtnost je nešto manja. Opet smo u zadnja dva tjedna imali više starih bolesnika iznad 80 godina, za koje smo mislili da su cijepljeni, ali dolaze i tako stari pacijenti pa će smrtnost vjerojatno opet porasti, ali oko 6% je niža.”

Nije htio prognozirati daljnji razvoj situacije, no nada se da će se krajem idućeg tjedna osjetiti manji pritisak na bolnice, a da će se do kraja mjeseca spustiti i brojevi novozaraženih u danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!