Bauk: HDZ ima premijera Supermana i likove koji mu “sprže” milijardu kuna

Vijesti 05. srp 202311:56 3 komentara

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao političke aktualnosti, u prvom redu situaciju oko Hrvatske elektroprivrede (HEP), ali i situacije unutar svoje stranke.

Kao prvo pitanje, nameće se pozicija SDP-a u svemu što se tiče HEP-a. Jer, ako je i dalje riječ o najjačoj oporbenoj stranci, a to se u posljednje vrijeme uvelike dovodi pod znak upitnika, nužno je da se jasno i glasno oglašava o najbitnijim temama za društvo. Istina jest da se predsjednik stranke Peđa Grbin oglasio oko HEP-a, ali drugi su “sramežljivi.”

“Tko će ako ne on? Evo, sad ćete me pitati pa ću komentirati i ja”, rekao je Bauk i nastavio o nesvakidašnjem potezu kritike direktora jednog javnog poduzeća prema resornom ministru:

“Očito se osjeća dovoljno jak. Čini mi se da su se i s bivšim ministrom Ćorićem bahatili. Dok se ne dokaže drugačije, reći ćemo da je to zato jer je prijatelj s Plenkovićem. Sve ovo podsjeća na aferu s Inom, uz malu razliku i veliku sličnost. Kako sam shvatio, HEP je skupo kupovao i jeftino prodavao, a INA je jeftino kupovala i skupo prodavala. Ali, u oba slučaja je “fasovala” firma u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu. Možda i epilog bude isti, kad se utvrdi tko je kriv i čiji je to propust.”

Glasnogovornik Vlade Marko Milić tvrdi da nitko nije kriv i da tek treba istražiti sve skupa.

“Očito mu još nisu rekli na čiju stranu treba stati. Svašta se još može dogoditi, ali ili direktor HEP-a ili ministar ne bi smjeli ostati na svom mjestu, što se tiče političke odgovornosti. A što se tiče ima li štete, ionako će to pokriti proračun. I prošle godine se HEP sanirao, bude i ove”, tvrdi Bauk.

Ministar gospodarstva Davor Filipović kaže da ga nitko nije obavještavao, iz HEP-a tvrde da jesu. Može li cijela afera ozbiljnije naštetiti Vladi?

“Obavještenja ne putuju tramvajem, mogu poslati mail… Dosad su u fokusu vladajućih bile WhatsApp poruke. Uvijek postoji “kap koja je prelila čašu”. Svaka afera našteti Vladi. Prošle godine izgledalo je kao da će to biti INA s milijardu kuna, nakon čega je ozbiljno narušena popularnost HDZ-a, ali uspjeli su nekako skrenuti pažnju s nje. Vjerojatno će tako i ostati dok se u pravosudnom dijelu te afere ona ne vrati u fokus”, komentirao je Bauk i dodao:

“Naravno, što se tiče rada ove Vlade, od 2016. na visokoj razini su brojke odlazaka ministara, državnih tajnika, direktora tvrdi, afera… Svaki od tih bio bi dovoljan razlog da vlast trpi veliku štetu, no to se još nije dogodilo.”

Kao što ni predsjednik Zoran Milanović ne trpi štetu kad se upitno ponaša, kao jučer kad je zabranio novinaru Jutarnjeg lista Krešimiru Žabecu dolazak na konferenciju za medije.

“Postoje dva kuta gledanja. Jedan je da je institucija, Ured predsjednika, onemogućila pojedinca da radi svoj posao. Drugi je da je pojedinac, predsjednik Milanović, skrenuo pozornost na pristranost i nenormalne veze jedne medijske kuće s vladajućima pa ih nazvao kartelom. Sad možemo raspravljati koji je kut gledanja točan”, istaknuo je SDP-ov zastupnik i komentirao opravdava li to predsjednikov potez:

“U konačnici, jedan dio građana će ga kritizirati, drugi će ga podržati.”

Još se jedna tema tiče predsjednika, a to je izbor ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), za koji tvrdi da je protuustavan.

“U Saboru smo mnogo puta predložili nešto i to je odbijeno. Mislim da je legitimno nešto prihvatiti ili odbiti, ali kad se nešto predlaže u dijelu gdje je dvojna nadležnost, najbolje je dogovoriti se. Inače se ništa neće riješiti…”

Nije moglo bez odbijenice koju je Možemo uputio SDP-u.

“Na kome je veća odgovornost za koaliciju na ljevici, većoj ili manjoj stranci? Mi smo veća stranka i odgovornost je veća pa si nismo mogli dopustiti luksuz da se zbog nas nije formirala koalicija. Zato je vodstvo stranke radilo na tome da se ne stvori takav dojam. Nakon što su u Možemo donijeli odluku kakvu su donijeli, imamo godinu dana do izbora da se prilagodimo kako pobijediti zajedno, ali u odvojenom izlasku, kako su to oni formulirali. Mislim da ovoj zemlji trebaju promjene i jedini koji ih mogu provoditi jest SDP. Uvjeren sam da možemo voditi zemlju bolje od HDZ-a jer imate premijera koji glume Supermana i likove koji mu “sprže” stotine milijuna kuna ili milijardu kuna pa završe u zatvoru,” zaključio je Arsen Bauk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare