Bauk: Hoće li povjerenik za informiranje biti vatra ili samo opušak?

Vijesti 05. stu 202115:19 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska oporba u petak je u raspravi o prijedlogu izmjenu Zakona o pravu na pristup informacijama zatražila povećanje ovlasti povjerenika za informiranje, odnosno davanje mogućnosti izricanja novčane kazne onima koji uskrate pravo na pristup informacijama.

U raspravi je Anka Mrak Taritaš (Klub Centar -Glas) istaknula da povjerenik za informiranje mora imati alate da odmah reagira i izriče sankcije. Naglasila je kako je smisao zakona da podaci koji nas zanimaju budu javno i lako dostupni na vrijeme, jer građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac.

Upozorila je da od 5845 tijela obveznika dostavljanja podataka njih 414 još nije imenovalo povjerenika za informiranje, iako je zakon, po kojima su ih dužni imati, stupio na snagu još 2013.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) ustvrdio je kako ni jedna mjera prevencije nije dovoljna kada je HDZ na vlast, a posebno lošim drži kad se mjere prevencije smanjuju te najavio da će biti suzdržan u prvom čitanju, a podrška u drugom čitanju ovisit će o prihvaćanju amandmana. Upitao je hoće li bit predloženog zakona biti udar po džepu onih koji ne žele omogućiti pravo na pristup informacijama.

Bauk: Vlada umrtvljuje institucije

Ustvrdio je kako Vlada umrtvljuje institucije  te da je to, među ostalim, vidljivo i u slučaju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je djelovalo po članku 5. i sudovi su potvrđivali njegove odluke sve dok nije trebalo odlučivati o premijeru Andreju Plenkoviću. Imamo priliku pokazati je li pravo na pristup informacijama značajno, hoće li povjerenik moći kažnjavati i biti vatra ili samo opušak, rekao je Bauk aludirajući na izjavu predsjednika Republike na račun ministra obrane.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) poručila je kako je potrebno ojačati izvršenje odluka povjerenika za informiranje i ojačati kapacitete njegovog ureda te upozorila kako se predloženim zakonskim prijedlogom pokušavaju smanjiti već dostignuti standardi koji su viši od od onih propisanih Direktivom.

Potporu zakonskom prijedlogu u prvom čitanju najavila je Ivana Posavec Krivec (Klub Socijaldemokrata) izrazivši nadu da će dio primjedaba biti usvojeno do drugog čitanja, ali i žaljenje što nije prihvaćeno jačanje uloge povjerenika za informiranje, instrumenti nadzora i novčano sankcioniranje prekršitelja zakona.

Orešković želi da se oporba okupi i pokaže da se protivi načinu na koji HDZ vodi državu

Dalija Orešković (Klub Centar-Glas) apelirala je da se oporba okupi i izradi zajednički zakonski prijedlog i pokaže da se protivi načinu na koji HDZ vodi državu.

Marin Piletić (Klub HDZ-a) ustvrdio je kako je otvorenost i raspoloživost tijela javne vlasti i odgovornost njihovih čelnika kada je riječ o pravu na pristup informacijama značajno povećana, odbacivši tvrdnje kako je zakon “mrtvo slovo” na papiru.  Krešimir Ačkar (klub HDZ-a) podupire produljenje roka za odgovor i vjeruje kako će se time smanjiti broj tužbi protiv “šutljive administracije” .

I Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) drži kako je povećana i unaprijeđena dostupnost podataka istaknuvši kako je raspolaganje i upravljanje informacijama vrlo važno pitanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!