Bekavac: Beroš se slagao sa strukom, a onda mu se dogodio HDZ

Vijesti 25. lis 202217:10 0 komentara

Šef Zdravstvenog savjeta Mosta Ivan Bekavac gostovao je u Newsroomu i komentirao zdravstvenu reformu.

“U HDZ-u već dugo nema političke volje za provedbom reforme zdravstva. Ono što je ponuđeno u e-savjetovanju su izmjene i dopune zakona iz kojih se ne može iščitati ništa reformsko, nego je riječ o boljoj kontroli novca od strane HDZ-a”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kaže kako, bolja kontrola novca je “loša” jer to ne ide na korist pacijenata. “Građani će plaćati više, a u samom zdravstvenom budžetu nestat će više od dvije milijarde kuna trošarina na duhan, koje će se formalno pripisivati Ministarstvu financija. Ovo je odraz političke slabosti ministra Beroša. On se nije uspio pozicionirati u Vladi, a vidimo i da HZZO preuzima funkciju kontrole i nadzora, što je zapravo posao ministarstva zdravstva”, rekao je.

“Sve su to modeli zamračivanja interesa građana, a sve zbog slabosti ministra Beroša. Niti jedan ministar nije dopustio da se država oslobodi obveze uplate tog dijela doprinosa. Država se nije oslobodila obveze osiguranja zdravstvene zaštite”, rekao je.

“U izmjenama zakona, koje je netko nazvao reformom, nema ničega što će doprinijeti zdravlju građana. Ništa od toga neće trajno osigurati primarnu zdravstvenu zaštitu tamo gdje nema liječnika. To što će se mlade liječnike obvezati da godinu dana rade po dekretu ministarstva, kao što se činilo prije 70 godina, nije sukladno životu u 21. stoljeću u EU. TO neće poboljšati ishode liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je.

Kaže da će ovakve mjere dekreta doprinijeti odlasku mladih liječnika iz Hrvatske i nastavku loših ishoda liječnika. “Nadam se da ćemo stvoriti pretpostavke za bolje uvjete života i rada u Hrvatskoj. zato bih predložio i mladima da se odlučuju za zdravstvena zanimanja, jer to je neophodno da bi i mi doživjeli starost”, rekao je.

“Beroš i ja smo ranije surađivali. Bili smo u prilici govoriti o svemu ovome i on je zastupao ovakve stavove o kojima ja danas govorim. Što mu se dogodilo? Dogodio mu se HDZ. Mi ćemo u konačnici pasti na dno EU po brojnim statistikama jer se nismo u stanju riješiti HDZ-a”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!