Benčić: Jasenovac nije slučajnost, pozivam građane da kažu ne politikama mržnje

Vijesti 21. tra 202412:09 0 komentara
N1

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić rekla je na 79. godišnjicu proboja iz koncentracijskog logora Jasenovca da Jasenovac nije slučajnost, pozvavši građane da na europskim izborima kažu ne politikama straha i mržnje.

Uoči komemoracije u znak sjećanja na godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca, Benčić je rekla novinarima da je ove godine značaj Jasenovca još i veći.

“Jasenovac nije slučajnost, nije anomalija koja je nastala. Ona je smišljena planska politika ustaške vlasti koja je u Hrvatskoj svoj najgori oblik dobila upravo na ovom mjestu”, istaknula je.

Naglasila je da u Europi i diljem svijeta postoji ozbiljno dizanje stranaka koje svoju politiku temelje na strahu i mržnji prema drugom i drugačijem pa se uoči europskih izbora trebaju prisjetiti u što se pretvaraju takve politike.

“Nemojmo zaboraviti da riječ, posebno kada dolazi iz političkog spektra nije samo riječ i često se može materijalizirati i pretvoriti u zločine kakve smo nažalost tijekom svoje povijesti imali prilike gledati”, kazala je Benčić.

Istaknula je pritom kako nije svejedno kakve se politike i jezik biraju kada se govori o politici, te je pozvala građane da kažu odlučno “ne” politikama straha i mržnje jer one, ustvrdila je nisu samo jednokratni alat u mobilizaciji potrebnoj za neke izbore.

“One zaista mogu postati dio sistema i dio politike, a onda završavaju na ovakav način”, dodala je.

Benčić u Jasenovcu nije željela davati odgovore na pitanja koji se tiču formiranja vladajuće većine.

Također je navela kako danas nisu željeli biti u službenom protokolu premijera jer su smatrali da to nije primjereno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!