Benčić odbila govoriti o pregovorima sa SDP-om: To bi bilo neozbiljno

Vijesti 28. velj 202412:01 2 komentara
N1

Zastupnici oporbenih stranaka napustili su Sabor nakon neuspješnog glasanja o njegovom raspuštanju pa održali konferenciju za medije i daljnje akcije.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin još je jednom najavio prosvjed u Zagrebu 23. ožujka, ali i u drugim hrvatskim gradovima, a mišljenje o situaciji izrazila je i Sandra Benčić iz Možemo.

“Glasanjem protiv inicijative za raspuštanjem Sabora i izlaska na izbore, HDZ je pokazao koliko ih se boji. Vidjeli smo ni da kolege iz HDZ-a ne znaju kad će biti, osim da će biti u ustavnom roku. Činjenica jest da zbog ovako organiziranog napada na pravosuđe, koji je krenuo postavljanjem Turudića za glavnog državnog odvjetnika, u kombinaciji s lex AP-om, HDZ-u trese stolica pa ne mogu na izbore”, kazala je Benčić i nastavila:

“Našu borbu nastavljamo i ovdje, u Saboru, gdje ćemo brojnim inicijativama nastaviti kako bismo spriječili štetu, ali i kako bismo ukazali javnosti da borba nije gotova jer Turudić još nije sjeo na poziciju. Zato, pozivam sve građane da nam se 23.3. pridruže diljem Hrvatske i da kažu kako im je dosta. To je jedini način da se zaustave korupcija i lopovluk, ali i da se zaustavi uništavanje institucija.”

Dodala je da to nije lako jer se institucije grade desetljećima, a mogu se uništiti jako brzo.

“Ovdje se radi o našoj budućnosti, a i budućnosti idućih generacija.”

Potvrdila je da se o lokaciji prosvjeda nije razgovaralo, što znači da se ne zna hoće li biti Trgu sv. Marka kao posljednji put. Dotaknula se i koalicije sa SDP-om.

“Vijeće stranke je podržalo vodstvo stranke da pregovara sa SDP-om oko točkaste koalicije, a jednako tako i da se krene u razgovore s Dalije Orešković. Pregovori se neće raditi preko medija. Rekla sam ono što mislim da je važno za javnost, a to je da postoji podrška stranke za pregovore sa SDP-om i Dalijom Orešković. Neozbiljno je razgovarati o detaljima pregovora. Oni se ne vode pred kamerama”, istaknula je Benčić.

Komentirala je i politiku prema Srbiji.

“Ne može sjediti na dvije stolice, odnosno, pretvarati se da sjedi na stolici Europske unije, a istovremeno šurovati s Rusijom i tome treba reći “Dosta!”. Naravno, treba paziti da Srbija ne ode u potpunosti u krilo Rusiji, ali treba pokazati kako završava toleriranje i podržavanje autokratskih režima. Zato se Hrvatska mora znati postaviti. I, tamo su sve institucije uništene, zato upozoravamo na Plenkovićeve postupke, koji sve više podsjeća na njega, jer Hrvatska neće biti Srbija, a ni Mađarska”, zaključila je Sandra Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare