Benčić: Vjerujem kako HDZ-ovci neće dozvoliti da krenemo na opasan put

Vijesti 25. svi 202412:10 1 komentar
Neva Zganec/PIXSELL

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ocijenila je u subotu kako je slučaj oko izbora predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina 'zapravo situacija civilizacijskog testa'.

Naime, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je u petak kako je prijedlog njihova Kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Milorad Pupovac te da od toga ne trebaju odustati, dok s druge strane iz Domovinskog pokreta smatraju kako bi taj izbor bio neprihvatljiv jer su se “dogovorili da SDSS nije dio vlasti, pa onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora”.

“Ovo je situacija civilizacijskog testa. SDSS nije bilo koja stranka, oni su stranka izabrana u 12. izbornoj jedinici i jedini su politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Nema tu druge stranke koja po tom ključu 12. izborne jedinice reprezentira srpsku nacionalnu manjinu. Kada vi imate bilo koalicijski sporazum bilo politički dogovor koji stranku koja predstavlja srpsku nacionalnu manjinu isključuje uopće iz mogućnosti da se za nju glasa, za to primjerice da vodi neki odbor, da ima politički utjecaj, to je za mene opasan put na koje se krenulo”, istaknula je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

Vjeruje, kaže, da su kolege iz HDZ-a “svjesni činjenice koliko je to opasno i da neće dozvoliti da se na taj put krene”.

Na pitanje hoće li nova Vlada izdržati do kraja mandata, odgovorila je kako ne voli predviđanja jer se politika iz dana u dan mijenja te kako je zato nezahvalno bilo što prognozirati, Međutim, dodala je ona, kako trenutno situacija s Vladom ne izgleda stabilna i kako je rekla “nešto što bi drugo opstalo”.

“Naravno, uvijek postoje jaki privatni interesi tih aktera da dođu do određenih resursa kojih naravno onda drže zajedno. Za sada ne izgleda kao nešto što bi moglo dugo potrajati”, zaključila je koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare