Berlinska filharmonija nakon 80 godina u veljači iduće godine ponovo u Zagrebu

Vijesti 17. stu 202114:19 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL, Ilustracija

Jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe Berliner Philharmoniker gostovat će 19. veljače 2022. u Zagrebu, prvi puta nakon 80 godina, te pod dirigentskim vodstvom maestra Kirilla Petrenka nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Berliner Philharmoniker jedan je od orkestara čiji sam spomen izaziva strahopoštovanje. Orkestar će sljedeće godine obilježiti 140 godina postojanja, a međunarodni ugled stekao je još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju, Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera.

Neki od drugih velikih dirigenata koji su vodili orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Claudio Abbado bio je prvi dirigent orkestra nakon pada Berlinskoga zida, a u 13 godina proširio je repertoar orkestra te u njega uveo i djela suvremenih skladatelja.

Njega je na mjestu šefa-dirigenta naslijedio Sir Simon Rattle, pod čijim su vodstvom orkestar i on proglašeni UNICEF-ovim ambasadorima dobre volje.

Godine 2015. na mjesto umjetničkog ravnatelja i šefa-dirigenta Berlinske filharmonije izabran je Kirill Petrenko, koji s ponosom nastavlja tradiciju izvrsnosti promičući slavnu Berliner Philharmoniker na najbolji mogući način.

Svjetski prvaci glazbene umjetnosti, jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe, svirali su u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.

Orkestar se iduće godine vraća u Zagreb nakon nešto manje od stotinu godina, gdje će 19. veljače 2022. pod dirigentskim vodstvom današnjeg šefa-dirigenta Kirilla Petrenka u Lisinskome izvesti Photoptosis, preludij za veliki orkestar Bernda Aloisa Zimmermanna, Prvu simfoniju Witolda Lutosławskog, te Drugu simfoniju u D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa.

Ulazak na koncert bit će moguć isključivo uz predočenje važeće EU digitalne covid potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kuna moguće je obaviti na dan održavanja programa od 17,30 do 19 sati u prostorima Lisinskog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!