Beroš o blažim mjerama: Mislim da dva sata u dva dana neće pogoršati situaciju

Vijesti 24. pro 202113:33 > 13:402 komentara
Izvor: N1

Naš reporter Elvir Mešanović razgovarao je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Beroš je apelirao na sve da se pridržavaju mjera.

“Apeliram i na to da kad smo bliže čak nosimo i maske vani. To je važno pogotovo u kontekstu promišljanja oko omikrona. Nema opuštanja i nadalje”, kaže ministar.

VEZANE VIJESTI

Potvrdio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj nema novih slučajeva omikrona.

“S time smo jako zadovoljni, ali treba biti oprezan jer će sigurno biti širenja i te varijante u Hrvatskoj. Naime, vidite i sami da ona postaje dominatna u većem dijelu Europe i za očekivati je da će se širiti i u Hrvatskoj”, rekao je.

Blagdansko radno vrijeme i broj zaraženih

Ministar ne vjeruje da će dva sata dulje radno vrijeme za Badnjak i Staru godinu bitno utjecati na epidemiološku situaciju.

“Da mislimo da će biti drugačije, onda bi i postupali drugačije. Tako da vjerujem da ne. Ono što smo promišljali i ukoliko ljudi završe u 12 sati, nastavit će određena druženja tako da je možda i bolje da ostanu na otvorenom jer je mogućnost širenja zaraze daleko manja. Mislim da ta dva sata u dva dana neće bitno doprinijeti pogoršanju epidemiološke situacije. Pratimo situaciju, sagledavamo sve epidemiološke kriterije i postupamo. Ukoliko se nešto dogodi, možemo i promijeniti odluku, ali nadam se da će sve biti onako kako smo planirali”, kazao je.

Pad broja zaraženih, tvrdi, apsolutno je pozitivan znak.

“Uvijek vam je to tako. Naime, i porast i pad broja hospitaliziranih prati u jednom vremenskom intervalu porast i pad broja novozaraženih. To je jako dobro. Dobro je i to što smo jutros čitali da najnovija istraživanja ukazuje da stopa hospitalizacije kod onih koji su zaraženi omikronom također nije velika. To je jako optimistično, međutim mjesta za opuštanje nema i moramo biti i dalje jako oprezni”, govori.

Peti val je moguć

Beroš napominje da je peti val zaraze moguć.

“Ono što bih volio da ako se i dogodi, da bude što odgođeniji. Da se stignemo oporaviti od ovog četvrtog vala i da se zdravstveni djelatnici malo i odmore jer traje ovo sve skupa predugo. I zahvaljujem na kraju godine poglavito njima”, rekao je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar