Beroš: Moramo se zapitati zašto ne želimo povratak u staro normalno

Vijesti 16. ruj 202121:26 > 23:22 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj te nizak postotak procijepljenost.

“Želio bih apelirati na zdravi razum. Naime, kao kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot, a kad odemo negdje na ručak, željeli bismo da nam kuha kuhar, tako isto odgovore na ovaj globalni izazov moramo prepustiti struci. Jedino je struka ta koja može definirati naš odgovor na kretanje virusa”, rekao je Beroš za RTL.

Upitan treba li ukinuti sve mjere, Beroš je odgovorio: “Kada je četvrti val tu, mislim da ova igra ima svoja pravila. Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera. Naime, jasno se zna kada se o tome može razmišljati. Pogledajmo Dansku, Englesku, Portugal. Postigli su procijepljenost veću od 80 posto i žive gotovo normalno. Isto smo mogli postići i mi, međutim nismo. Moramo se zapitati zašto i zašto ne želimo povratak u staro normalno. Cijepljenje je pravi izlaz iz te krize. S tim da bih želio naglasiti – imamo jako dominantnu delta varijantu. Kada je cjepivo dizajnirano, ono nije dizajnirano za tu novu varijantu. Rekao bih da čitava svjetska populacija ima iznimnu sreću što od mutacije štiti, ali ne onako kako smo mislili, ne onako kao što će štititi ono novo cjepivo koje će biti dizajnirano upravo za delta varijantu. Htjedoh reći da imamo sreću kao svjetska populacija jer moglo dogoditi da cjepivo ne djeluje na nove varijante. Tada bismo bili izloženi novoj pogibelji”.

Covid-potvrde u zdravstvenom sustavu kreću od 1. listopada. Oni koji nisu cijepljeni morat će se jednom tjedno testirati. Na početku će to biti na teret države. Koliko će trajati prijelazno razdoblje, upitan je Beroš. “Teško je reći u ovom trenutku, ali na početku bih želio nakon svih komentara koji se sreću u medijskom prostoru, reći da nas covid-potvrde ne dijele. One nas ujedinjavaju u zajedničkom cilju osiguravanja sigurnosti u sustavu. Ne vidim alternativu u ovom trenutku. Razmišljali smo o prijelaznom periodu, koliki će biti to u ovom trenutku ne mogu reći. Ne bih želio da itko to plaća iz svog džepa. Sigurna mogućnost je cijepljenje. Prema tome ne vidim razloga, poglavito oni koji rade u zdravstvenom sustavu koji bolesnicima mogu prenijeti infekciju, da se ne žele cijepiti. Ali imaju alternativu. Nismo uveli obavezu, nismo željeli izazvati revolt. Svima smo željeli omogućiti različite opcije da dođu na posao zadovoljavajući osnovne uvjete”, rekao je ministar zdravstva, dodavši da se zasad ne planira uvesti obvezno cijepljenje za zdravstvo.

Što se tiče covid-potvrda u socijali i školstvu, Beroš kaže da se o širenju upotrebe potvrda može razmišljati kada se stekne neko iskustvo i da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Imao je i poruku za antivaksere.

“Imam svoju djecu, razmišljao sam o učincima cjepivima, međutim pitao sam struku. Dali su mi jasnu garanciju da je cjepivo djelotvorno. Stoga razumijem druge, ali oni moraju razumjeti sve nas skupa. Mi necijepljenjem, ako ništa drugo, omogućavamo taj rezervoar gdje virus može cirkulirati i ponovno mutirati. Kada je tome kraj? Europske velike nacije postižu taj nivo procjepljivanja. Ništa se loše ne događa, osim što se vraćaju na normalan život. Razumijem i druge, međutim, na takvoj sam poziciji da mi je briga za zdravlje hrvatskih građana najvažniji zadatak. Ne očekujem prosvjede kao u Sloveniji, međutim, očekujem nekakve prosvjede. Ali moramo staviti sve u određeni kontekst”, rekao je Beroš za RTL.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.