Beroš o kritikama na reformu zdravstva: Istina je na sredini

Vijesti 14. pro 202208:47 0 komentara
N1

Saborski zastupnici u srijedu će raspraviti paket zdravstvenih zakona ključnih za ostvarivanje zadaća u zdravstvenoj reformi, koje uključuju financijsku održivost sustava, jačanje javnoga zdravstva i prevencije, reorganizaciju bolnica i ulaganje u ljudske resurse. U objedinjenoj raspravi zastupnici će raspraviti izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Po dolasku ministra zdravstva Vilija Beroša u Sabor pitali smo ga očekuje li daljnje probleme s brojnim stručnim udrugama koje nisu zadovoljne zakonom. Ministar je uvjeren da će javnost podržati njegove reforme. Zatražili smo ga i za komentar na jučerašnje gostovanje poznatog zagrebačkog neurokirurga Darka Chudyja u Newsroomu koji je, između ostalog, napisao kritičan tekst o stanju zdravstva, optuživši državnu administraciju da je Republiku Hrvatsku pretvorila u oazu za povlaštene poduzetnike u zdravstvu.

“Istina je na sredini. Ima tamo puno paušalnih navoda i neistina. Neke stvari su i utemeljene. Upravo ova reforma na tragu je rješavanja tih elemenata”, rekao je Beroš.

Najavljene velike promjene u radu bolnica, svaka županija imat će po jedan dom zdravlja…

Podsjetimo, predloženim zakonskim izmjenama prenose se osnivačka prava općih bolnica s jedinica lokalne samouprave na Hrvatsku. Cilj je racionalnije i kvalitetnije iskorištavanje postojećih kapaciteta u općim bolnicama te unaprjeđenje dostupnosti i kvalitete zdravstvene skrbi reorganizacijom modela upravljanja općim bolnicama.

VEZANE VIJESTI

Prijenos osnivačkih prava sa županije na državu, u slučaju općih bolnica, omogućit će objedinjenu javnu nabavu, uspostavit će se nova kategorizacija bolnica i formirati centri izvrsnosti.

Radi osiguranja uključenosti jedinica lokalne samouprave u rad općih bolnica uređuje se da jedinice lokalne samouprave daju mišljenje u postupku imenovanja i razrješenja ravnatelja opće bolnice na svom području.

Predlaže se i povećanje maksimalnog iznosa participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna, čime će se pridonijeti održivosti zdravstvenog sustava.

Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, koji će moći imati i svoje podružnice ako se radi o otocima ili drugim zahtjevnim geografskim situacijama. Domovi zdravlja značajno će proširiti djelatnosti, trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge.

Mijenja se i model ugovaranja s bolnicama, gdje će težište biti na kvaliteti rada i rezultatima, a ne na kvantiteti i limitima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!