Ministarstvo obnavlja zahode: Kupuju četke i držače papira za 700 kuna po komadu

Vijesti 10. kol 202218:34 > 19:01 6 komentara
Fran Rubil/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva obnovit će sanitarne čvorove u svojim prostorijama za 2,3 milijuna kuna. U srijedu 3. kolovoza na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH objavili su natječaj za izvođenje radova, a pozornost je privukla skupocjena kupaonska oprema koju su projektanti specificirali u dokumentu projekta.

Tamo navedena WC četka u slobodnoj prodaji košta 710 kuna, a Ministarstvo treba po jednu za svaki WC odjeljak koji su raspoređeni u devet sanitarnih čvorova unutar zgrade na adresi Ksaver 200a. Isto vrijedi i za držače toalet papira koji također vrijede 710 kuna po komadu, sušila za ruke od preko 8.100 kuna po komadu i svu ostalu opremu. S obzirom na probleme u kojima se nalazi hrvatsko zdravstvo, poput dugova i nedostatka lijekova, takvi troškovi doimaju se nepotrebno visokima, a o svemu je prvi pisao Net.hr.

“Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova u prostorijama Ministarstva zdravstva u Zagrebu” detaljan je dokument koji je još 2017. godine izradila projektantska tvrtka Radionica arhitekture. Na 104 stranice nalaze se tlocrti svih devet prostorija koje su zajedno velike 115,75 metara kvadratnih.

PROČITAJTE JOŠ

“Zgrada Ministarstva zdravstva ima 9 sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju te je potrebna njihova rekonstrukcija u smislu novih pregradnih zidova, obloga zidova, novih sanitarnih elemenata i instalacija”, navodi se u dokumentu o postojećem stanju.

WC prostorije zasebne su za žene i muškarce. Sastoje se od pretprostora s umivaonikom i kabina s WC školjkama, a pisoari su odvojeni pregradama. Deveti sanitarni čvor ima i tuševe. Svi čvorovi opremljeni su zahodskom školjkom s držačem za papir, WC četkom, kukom za vješanje na vratima, a umivaonici u pretprostorima imaju integrirani otvor za bacanje otpada. Na zidu će biti sušila za ruke, dozer sapuna, ogledalo i slično.

“Odabrani su kvalitetni i izdržljivi (trajni) materijali, a oblikovanjem se nastoji osvježiti prostor i osuvremeniti ga”, piše u projektu.

WC školjka modela Geberit Xeno2 na njemačkim stranicama može se naći po cijeni od 2874 kune bez pripadajuće daske. Najjeftinija verzija pisoara iste marke stoji 4352 kune. Jedno Dyson Airblade V sušilo za ruke košta 8123 kune. Tražena bijela WC četka Inda Touch iz kolekcije “My love” na britanskoj stranici košta 1109 kuna, a u Hrvatskoj se u sivoj verziji može naći za 710 kuna. Držač za papir, također marke Inda Touch, na drugoj stranici je na popustu i s njime uračunatim je 710 kuna. U sanitarnom čvoru broj 9 nalaze se dva tuša, a jedan set Grohe Euphoria System košta oko tri tisuće kuna. Sve cijene odnose se na maloprodaju i podatke dostupne na internetu. Za očekivati je da bi Ministarstvo ipak dobilo nekakav popust na količinu.

Rok za dostavu ponuda je 25. kolovoz. Osim toga, isti dan Ministarstvo je objavilo natječaj za grafičke i tiskarske usluge u 2022. godini, čija je vrijednost procijenjena na 240.000 kuna, prenosi Jutarnji list.

Ministarstvo: U čvorove se nije ulagalo od 1980., dodatno su oštećeni u potresu

Ministarstvo zdravstva se o obnovi sanitarnih čvorova dodatno oglasilo priopćenjem u srijedu poslijepodne.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo zdravstva nalazi se u zgradi sagrađenoj 1980. godine u kojoj od tada nije bilo ulaganja u sanitarne čvorove. Isti su dodatno oštećeni u potresu 2020. godine, te je veći dio sanitarnih čvorova u Ministarstvu neispravan, odnosno izvan upotrebe. Također je u razdoblju od potresa nekoliko puta dolazilo do curenja vode iz sanitarnih čvorova, što je prouzročilo poplave i dodatnu materijalu štetu u poslovnim prostorima ispod Ministarstva i u zgradi Ministarstva. Skrećemo pozornost kako sanitarne čvorove ne koriste samo zaposlenici Ministarstva, već i sve stranke koje dolaze u Ministarstvo.

Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova izrađen je 2017. godine od strane vanjske tvrtke i priložen je kao dio dokumentacije o nabavi kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u postojeće i buduće stanje prostora i cjelokupan obuhvat investicije. Istim se ne traži oprema koja je navedena u dijelu C – GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA, budući da je opis tražene opreme detaljno naveden u Troškovniku, pod stavkama B4. SANITARNI UREĐAJI I OPREMA. Predmet nabave opisan je sukladno Zakonu o javnoj nabavi, članku 205., odnosno na jasan, nedvojben, potpun i neutralan način koji osigurava usporedivost ponuda u pogledu uvjeta i zahtjeva koje je javni naručitelj postavio. Dana 14. srpnja 2022. Ministarstvo zdravstva je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavilo Nacrt Dokumentacije o nabavi obnove sanitarnih čvorova na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima trajalo je do 26. srpnja 2022., a Ministarstvo zdravstva kao naručitelj tijekom prethodnog savjetovanja nije zaprimilo prijedloge i zahtjeve gospodarskih subjekata za izmjenom bilo kojeg dijela objavljene Dokumentacije.

Također, sukladno istom članku Zakona o javnoj nabavi Ministarstvo je opis predmeta nabave nadopunilo Projektom rekonstrukcije sanitarnih čvorova kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u obuhvat investicije. Primjerci Sanitarne opreme i uređaja (WC školjka, pisoar, umivaonik i sl.), koji se nalaze u Projektu rekonstrukcije sanitarnih čvorova, u dijelu C – GRAFIČKI PRILOZI, 4. SANITARNA OPREMA su samo ogledni primjerci. Napominjemo da se u Troškovniku, kako smo gore već naveli, nalazi vrsta, kvaliteta i količina predmeta nabave, kao i detaljni opisi tražene opreme. Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja.”, prenosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare