Beroš o legioneli na Rebru: Nema zataškavanja. Ne vidim krivnju ravnatelja

Vijesti 19. lip 202408:23 > 12:05 2 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je otišao na KBC Zagreb zbog smrti troje pacijenata zaraženih legionelom te zbog nezadovoljstva komunikacijom slučaja prema javnosti.

Podsjetimo, u utorak je objavljeno da je na Rebru otkrivena legionela te da je zaraženo šestero pacijenata. Nedugo nakon toga doznalo se da su tri pacijenta preminula te da su zaraženi pacijenti već bili teško bolesni tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. No, ubrzo se doznalo da pacijenti nisu preminuli u posljednjih nekoliko dana kako se pretpostavljalo. Ravnatelj Rebra Ante Ćorušić kazao je nakon toga da javnost nisu obavijestili jer nisu željeli dizati paniku. Ministar Beroš i ravnatelj Ćorušić iznijeli su detalje u utorak.

“Slijepa crijeva u opskrbi nastala zbog obnove uzrok su ovog zbivanja”

“Kad je riječ o legioneli kao zarazi, treba reći da u RH godišnje imamo 60-ak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, znači – ništa novo, događa se već neko vrijeme”, započeo je Beroš.

“Želim izraziti žaljenje, izražavam sućut njihovim obiteljima. Mislim da je ovo kompleksan događaj, danas sam tu da vidimo o čemu se radi, da vidimo koje su radnje poduzete da bi se spriječilo ponavljanje incidentalnih događaja”, kazao je Beroš.

Navodi da se u svim zdravstvenim ustanovama provode preporučene mjere, jednom tjedno se vrši pasterizacija.

“Vrlo vjerojatno, s obzirom na protupotresnu obnovu, zbog prenamjene odjela, dolazi do stvaranja slijepih crijeva u vodovodnoj opskrbi koja su locus minoris za nastanjavanje ove bakterije. Danas smo detektirali ta slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze”, naveo je ministar.

Beroš je rekao da demantira navode o bilo kakvom zataškavanju.

“Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, formirao sam radnu skupinu.”

“Želim svim pacijentima poslati poruku o sigurnosti”, dodao je, navodeći da se provode sve mjere kako bi se širenje spriječilo. “Slijepa crijeva nastala zbog obnove uzrok su ovog zbivanja.”

“Rebro na tjednoj bazi radi anti-legionela program, nedjeljom”, kaže predstavnik HZJZ-a. “Na dnevnoj bazi kao radna skupina ćemo se nalaziti i raditi na kontroli ove situacije.”

Bernard Kaić kaže da nema potrebe obavještavati javnost nego raditi na tome da se spriječi širenje te navodi da nije bilo zataškavanja.

“Ravnatelj nije kriv ni za pores ni za pojavu legionele”

Ravnatelj bolnice Ante Ćorušić navodi da legionele ima svgudje oko nas. “Ima je u svim bolnicama vjerojatno, zrakoplovima, svugdje oko nas… Nama se dogodilo početkom travnja kad smo dijagnosticirali prvoi slučaj pacijentice i tad smo obavijestili HZJZ koji je s nama bio stalno u kontaktu i napravili smo prva uzorkovanja i otkrili da je voda za kupanje vjerojatno izvor inefkcije legionele. Zadnjih 15 dana nema nijedan slučaj nove infekcije tako da mislimo da smo stavili to pod nadzor.”

“Opreza nikad dosta. Vjerujem da smo iz ove krize izašli okrznuti zbog ove tri smrti, ali jednostavno je to nešto što se događa, dogodilo se i nastojat ćemo da se to ne ponovi”, dodao je.

“U ovom trenutku ne vidim ravnateljevu krivnju, nije kriv ni za potres ni za stvaranje slijepih crijeva ni za spojavu legionele”, kazao je Beroš.

Novinari su ministra pitali smatra li se krivim. “Za sve u zdravstvenom sustavu, ja se po zapovjednoj odgovornosti osjećam se krivim, odnosno zadužen za analizu i ispralvjanje stvari.”

Osvrnuo se i na svoju jučerašnju izjavu da je o svemu doznao iz medija. “Mislim da riječ o određenoj pogrešci, mislim da me morao izvijestiti, ali je izvijestio još i važniju instituciju – HZJZ i ako je to jedini krimen, bit će najlakše jer se to lako da riješiti.”

Na pitanje ima li riječi o pogodovanju ravnatelju, Beroš je rekao: “Ako unutarnji nadzor dokaže, a vjerujem da hoće, da je ravnatelj i čitava ekipa provodila adekvatne mjere, onda tu nekakve krivnje ne vidim. Ravnatelj je ginekolog koji nije tehničke struke i nije mogao znati da bi postojanje slijepih crijeva moglo dovesti do ovoga.”

Dodao je i da sada pušu na hladno.

Ćorušić: Da se osjećam odgovornim, ne bih danas bio na tom mjestu

Novinari su i ravnatelja Ćorušića upitali osjeća li se odgovornim. “Kontaktirao obitelji nisam, ali su to učinili kolege. Koliko se osjećam odgovornim? Da se osjećam odgovornim, ne bih danas bio na tom mjestu. Pričekat ćemo nalaz, ali smatram da nisam odgovoran jer smo od prvog dana napravili sve po protokolu.”

“Da se osjećam odgovornim bi razmišljao o ostavci, ovako ne. Ako se pokaže da sam ja kriv, onda ću sigurno dati ostavku, budite bez brige”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare