Beroševa savjetnica: Vrijedi li stvarno napustiti državu i otići raditi van?

Vijesti 11. svi 202310:23 0 komentara
Pexels/Ilustracija

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" gostovali su Beroševa savjetnica Snježana Krpeta, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

Komentirali su stanje u zdravstvu i današnji prosvjed i najavljeni štrajk medicinskih sestara. Krpeta je konstatirala da medicinske sestre u Austriji žive u elitnim četvrtima.

“U Hrvatskoj ima oko 40 tisuća medicinskih sestara. Mi smo 24 sata prisutne uz bolesnika, niti jedan zahvat, niti jedna pretraga, niti jedna terapija ne može se provesti bez medicinske sestre. U jednoj Austriji i Njemačkoj, gdje odlaze naše medicinske sestre, i Nijemac i Austrijanac su svjesni što znači medicinska sestre. Sestre u Austriji žive u elitnim četvrtima jer je Austrijanac svjestan da medicinskoj sestri ostavlja svoje dijete, svoju majku, svoje najbliže. One tamo imaju ugledan status u društvu…”, rekla je Krpeta, prenosi Index.

“Vrijedi li zaista napustiti državu?”

No poručila je medicinskim sestrama da se dobro zapitaju vrijedi li napustiti državu radi uvjeta koje imaju vani. Naime, ona tvrdi kako naše medicinske sestre vani ne mogu raditi kao prvostupnice, već rade kao sestre za elementarnu njegu.

“Čula sam se s jednom kolegicom koja je u Njemačkoj. Ona mora plaćati i stan 800-900 eura ako želi živjeti u urbanoj četvrti, a ne u nekom predgrađu”, kaže Krpeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!