Besplatni higijenski ulošci učenicama u riječkim osnovnim školama

Vijesti 27. lis 202114:43 > 14:57 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

U riječkim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka od idućeg polugodišta učenicama će na raspolaganju biti besplatni higijenski ulošci, najavila je u srijedu zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Za to je gradska uprava u sljedećoj godini namijenila 200 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je da je uvođenje higijenskih potrepština u škole korak prema planiranom uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne škole u Rijeci.

Taj projekt potaknut je uspjehom Građanskog odgoja i obrazovanja, pri čemu je taj riječki model preuzet i u brojnim drugim sredinama u Hrvatskoj, rekao je.

Palčevski je naveo da do kraja tekućeg mandata gradske vlasti planiraju pripremiti program zdravstvenog odgoja i potom ga u drugom mandatu uvesti u škole.

Na uvođenje besplatnih higijenskih uložaka u škole gradsku vlast je potaknulo istraživanje udruge PaRiter, koje je pokazalo da su dijelu djevojčica nedostupne higijenske potrepštine.

Koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter Marinella Matejčić upozorila je da je problem i nedostatak higijenskih uvjeta u školama, poput koševa za smeće, ali i tople vode i sapuna u nekim školama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!