“Bilo je pogrešno dodati socijalnu skrb u tako opsežno ministarstvo s radom”

Vijesti 03. tra 202111:56 > 14:11 0 komentara
N1

Bivša predsjednica Vlade, a još ranije i bivša ministrica obitelji Jadranka Kosor objasnila je za N1 o tome koliko tragičan slučaj teškog ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice u Novoj Gradiški reflektira što nije u redu sa sustavom socijalne skrbi.

Netom prije njenog gostovanja, pravobraniteljica za djecu rekla je da im u sustavu socijalne skrbi nedostaje kadrova i dodatno obrazovanje.

“Iz jučerašnjih izjava resornog ministra nakon ovog strašnog događaja, vjerujem da smo se mnogi informirali tko je (uopće) ministar socijalne skrbi. Mislim da nije bila dobra odluka spojiti socijalnu skrb u tako opsežan resor, dakle i rada i mirovinskog sustava. Jučer sam saznala da je ministar Aladrović i ministar obitelji”, nadovezala se Jadranka Kosor:

“Bilo mi je skoro nelagodno jučer slušati ministra”

“To su sve područja koja zahtijevaju iznimnu pozornost nekoga tko će određivati smjer, a to mora biti ministar.”

Podsjetila je da je u vrijeme njenog mandata postojalo ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, zatim ministarstvo obitelji, da je bila riječ o uređenju u nekoliko vlada. Podsjetila je i na to da je Ustavni sud još 2017. naložio da se donese novi obiteljski zakon, što je palo u zaborav.

“Mislim da ovo pokazuje da se ovim sustavom ili malotko ili premalo bavi i da je to sustav koji zahtijeva više novca, više angažmana i više znanja. Evo prilike da se od ovih sredstava koje možemo povući iz EU-a znatno veći dio usmjeri u socijalu, kroz ministarstvo socijale, a ne u potporu INA-MOL-u”, navela je primjer.

VEZANE VIJESTI

“Događaj pokazuje puno propusta, neznanja, nemara. Na veliku subotu mislim da su misli sviju nas usmjerene prema djevojčici kojoj se liječnici bore za život. Ostaje ogromno pitanje, kakvi su to ljudi koji tako, do smrti zapravo, ugrožavaju, tuku i zlostavljaju vlastito dijete?”, kazala je Kosor.

Na primjedbu da na Zapadu u nekim zemljama socijalna skrb doista jest u ministarstvu kao u Hrvatskoj, Kosor je uzvratila:

“Postoje, naravno, ali se onda treba vidjeti kakvi su njihovi rezultati. Postoji netko tko se time mora aktivno baviti, a to je ministar, naravno. Meni je nekako bilo malo tužno, skoro i nelagodno, budući da sam bila ministrica obitelji, slušati jučer ministra. Ne krivim njega, on je relativno nov u tom resoru i očito je da se nije time specifično bavio. Činjenica da je ta obitelj već bila evidentirana. To govori i policija, to je zastrašujuće.”

“Dakle, ministar na to spominje da su uveli SOS telefone i da će sada mijenjati zakon. Pa SOS telefoni uvedeni su davnih godina, pamtim i u suradnji s nevladinim ženskim udrugama, 2005., 2006., 2007. Već tada smo izradili protokole o postupanju u slučaju nasilja u obitelji kojih se moraju pridržavati policija, centri za socijalnu skrb”, objašnjavala je dalje Kosor:

“Zlata Đurđević nije prekršila nijedan zakon niti Ustav”

“Točno je propisano tko što radi, pa i sve do sudova: odvajanje žrtava, izdvajanje nasilnika, da policija mora odmah izaći na teren, intervenirati itd. Spominjati danas da će se takvo nešto raditi, jednostavno je tužno. To pokazuje da ne postoji kontinuitet države, da nešto što napravi prethodna vlada, prethodno ministarstvo, ne nastavlja raditi ekipa koja dolazi iza njih.”

O konkretnim mjerama što prije Kosor je rekla da treba osigurati veći broj automobila za socijalne radnike, bolje uvjete i da treba dodatno zapošljavati, i to svakako veći broj kvalificiranih ljudi.

VEZANE VIJESTI

U drugom dijelu njenog gostovanja, Jadranka Kosor je govorila o sporu oko izbora u Vrhovni sud.

“Gospođa Zlata Đurđević nije prekršila nijedan zakon niti Ustav i nema nikakve zapreke ako se javi na javni poziv. Ona apsolutno ispunjava sve uvjete, ako bude predložena, da bude i izabrana, kazala je.

Govorila je, rekla je, kao bivša premijerka i pravnica:

“Poptuno je pogrešno tumačenje da će oni u Saboru, kad se javi nekoliko kandidata, odabirati najboljeg. Ne. Oni će odlučivati o prijedlogu predsjednika Republike. O onome ili o onoj za koga se odluči predsjednik, odlučivat će Sabor.”

Rekla je da je riječ o većini od 151 zastupnika i konstatirala da Zakon o sudovima, s tom konkretnom izmjenom, doista jest “nadoštukan na Ustav”:

“Ustav predviđa da je jedini predlagatelj predsjednika Vrhovnog suda predsjednik Republike.”

“Smiješno mi je i tragikomično slušati ljude koji su evidentno kršili zakon u protuzakonito podignutom šatoru protiv tog istog Milanovića koji je tada bio predsjednik Vlade i Josipovića koji je bio predsjednik Republike Hrvatske, a koji se sad pozivaju na neke imaginarne zakone koje je prekršila (Zlata Đurđević)”, objašnjavala je dalje.

“Ove priče o njoj i Lex Perković sad se razobličuju, samo što neki to nikad neće priznati”, rekla je i dodala da se “živo sjeća te atmosfere u Saboru”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!