“Biram Hrvatsku”: Provjerili smo koliko se iseljenika odlučilo vratiti zbog Vladine mjere

Vijesti 04. ožu 202420:13 0 komentara
katyveldhorst from Pixabay

Stigli su i najnoviji podaci o mjeri "Biram Hrvatsku" kojoj je cilj privući što više građana na povratak u Hrvatsku ili seljenje u slabije razvijene krajeve. Sudeći po brojkama, odaziv je slab.

N1 je poslao upit HZZ-u koliko je, od trenutka kada je uvedena ova mjera, bilo prijava za povratak i zapošljavanja/otvaranje poslovanja u Republici Hrvatskoj, koliko je prijava/zahtjeva odobreno i koji iznos potpora je isplaćen korisnicima mjere Biram Hrvatsku do današnjeg dana.

Iz HZZ-a su nam odgovorili da je od početka mjere odobreno 394 zahtjeva, i to 338 za povratak iz inozemstva i 56 za internu mobilnost.

N1

U 2023. godini odobreno je 229 zahtjeva, 196 za povratak iz inozemstva i 41 za internu mobilnost, a odbijeno je 40 zahtjeva.

Od početka ove godine do kraja veljače odobreno je 36 zahtjeva za povratak iz inozemstva, kažu nam iz HZZ-a.

Što se tiče potrošenog novca za mjeru, izdvojeno je nešto više od 226 tisuća eura za internu moblinost i malo više od dva milijuna i 320 tisuća eura za povratak iz inozemstva.

N1

Najčešće su mjeru koristili povratnici iz Njemačke (247 osoba) i Austrije (39 osoba) te u manjem obimu iz Irske, Švicarske, Italije, Nizozemske, Velike Britanije i ostalih država.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi mjeru Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku od početka 2022. godine. Cilj mjere je, kako se navodi na stranicama HZZ-a, “osnažiti gospodarsku aktivnost i raspon djelatnosti većem dijelu Republike Hrvatske, posebice u gospodarski slabije razvijenim i demografski oslabljenim područjima s naglaskom na ruralna područja Slavonije, zaleđa dalmatinskih županija, Banovine, Korduna, Like, Gorskog kotara i otoka te poticati povratak aktivnog radnog stanovništva iz država Europskog gospodarskog prostora, Švicarske Konfederacije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Argentine, Australije, Brazila, SAD-a, Čilea, Perua, Kanade i Novog Zelanda”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!