Bivši ministri financija o uvođenju eura: Čeka nas teško i krvavo razdoblje

Vijesti 24. sij 202315:39 1 komentar
N1

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održana je konferencija pod nazivom "Hrvatska, 20. članica Eurozone", a na kojoj su sudjelovali i svi bivši ministri financija koji su pritom komentirali što samo uvođenje eura znači za Hrvatsku.

Mato Crkvenac, ministar financija u vladi Ivice Račana, je tako istaknuo da je očekivao da će se ulazak dogoditi i ranije. “Mi smo vrlo brzo ispunili acquis koji je Račan predao u Ateni i tada je sve ovo krenulo. Pred nama je teško razdoblje, i to desetak godina teškog krvavog razdoblja, i s inflacijom i s velikim transformacijskim promjenama, gotovo neviđenim u povijesti. I u industriji, i u energetici, i u ekologiji, kao i u svim drugim područjima. Glavni posao tek predstoji”, rekao je Crkvenac.

Ivan Šuker, iz vlade Ive Sanader i Jadranke Kosor rekao je da je politika bila konstantna što se tiče ministarstva financija. “Možda da nas se više slušalo možda bi sada bilo drugačije. Danas dobivate novce iz Bruxellesa i imate ih koliko hoćete. Međutim nekad su vremena bila drugačija, niste znali hoćete li se moći zadužiti i pod kojim uvjetima, a da bi došli do ovoga trebalo je ipak nešto napraviti”, rekao je.

Slavko Linić koji je oponašao istu dužnost u početku mandata Zorana Milanovića rekao je da su ministri financija uvijek bili optimisti. “Kada vidite brojke tada možete procijeniti snagu Hrvatske i snagu njene ekonomije i građana. Neovisno jesmo li lijevi ili desni uvijek je proračun bio u funkciji gospodarstva i njegovog oporavka i zato gospodarstvo i bilježi ove rezultate”, smatra Linić.

Njegov nasljednik u istoj vladi, Boris Lalovac kaže da su svi ministri radili u različitim vremenima, ali da su svi oni dali svoj doprinos razvoju gospodarstva i javnih financija. “Iz godine u godinu stvari su se poboljšavale i drago mi je da je Marić dao palicu, po meni, najboljem ministru u vladi i drago mi je da imamo taj kontinuitet”, rekao je.

Zdravko Marić upozorio je kako sada imamo jednu visoku inflaciju koja nema izvorište u hrvatskom ulasku u eurozonu. Na upit jesu li ministri razmišljali da osnuju neku svoju udrugu, Marić je sa smiješkom odgovorio kako bi mogli organizirati neki svoj sindikat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare