Bivši predsjednik Stjepan Mesić izgubio na Europskom sudu za ljudska prava

Vijesti 05. svi 202214:25 > 16:56
Izvor: Srecko Niketic/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u četvrtak je presudio da je Stjepan Mesić ispravno osuđen na domaćem sudu za klevetanje odvjetnika Ivana Jurašinovića,, ali je bivšem hrvatskom predsjedniku dao za pravo da u Hrvatskoj nije imao suđenje u razumnom roku. 

U današnjoj presudi Vijeća u predmetu Mesić protiv Hrvatske (zahtjev br. 19362/18) Europski sud za ljudska prava jednoglasno je zaključio sljedeće:

Nije došlo do kršenja članka 10. (sloboda izražavanja) Europske konvencije o ljudskim pravima, i da jest došlo do kršenje članka 6. stavka 1. (pravo na poštenu raspravu u razumnom roku) Europske konvencije o ljudskim pravima.

vezana vijest

U predmetu se radilo o građanskom postupku za klevetu u kojem su podnositelju zahtjeva – bivšem predsjedniku Hrvatske, Stjepanu Mesiću – hrvatski sudovi naložili da plati protuvrijednost od €6.660 na odvjetniku hrvatskog podrijetla koji radi u Francuskoj, zbog narušavanja ugleda.

Sud je posebno utvrdio da izjava g. Mesića nije bila samo štetna za ugled odvjetnika, već je također imala i efekt zastrašivanja koji ometa obavljanje njegovih profesionalnih dužnosti. Stoga je odluka o odšteti bila primjerena sankcija za neutraliziranje tog učinka, a iznos je bio proporcionalan cilju zaštite odvjetnikovog ugleda.

Međutim, Sud je ipak zaključio da je trajanje postupka bilo prekomjerno i da time nije ispunjen uvjet za “razuman rok.”

Podnositelj zahtjeva bio je Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatske od 2000. do 2010. godine.

Godine 2006. Ivan Jurašinović, hrvatski odvjetnik koji je u to vrijeme imao odvjetnički ured u Angersu (u Francuskoj) podnio je kaznenu prijavu u ime jednog od svojih klijenata protiv 11 hrvatskih državljana, među kojima je i g. Mesić, vezano za dvije točke za pokušaj ubojstva i jednu za pokušaj iznude od strane kriminalne organizacije.

Mesić je pritom optužen kao suučesnik, a među tih 11 navedenih bio je navodno i jedan poznati mafijaš. Prema riječima klijenta g. Jurašinovića, potonji je financirao predizbornu kampanju g. Mesića za izbore 2000. godine.

Na web stranicama dvoje dnevnih novina potom su se pojavili su članci koji su povezali ime tadašnjeg predsjednika s kaznenom prijavom, nazivajući ga “svojevrsnim političkim pokroviteljem osobe koja naručila ubojstvo.” Međutim, točan sadržaj kaznene prijave nije bio poznat medijima. U oba teksta je navedeno da su novinari telefonski kontaktirali Jurašinovića i da je on potvrdio je da je pritužba doista podnesena, ali da mu nije dopušteno ići u detalje o njoj zbog francuskog zakona.

Tadašnji predsjednik je potom, na pitanje novinara na televizijskoj konferenciji za novinare, izjavio da Jurašinović kad sljedeći put dođe u Zagreb treba otići u psihijatrijsku bolnicu gdje se on i njemu slični mogu liječiti. Ta izjava je kasnije prenesena na službenoj stranici predsjednika, kao i u lokalnim medijima.

Jurašinović je pokrenuo građansku tužbu za klevetu u Hrvatskoj, tvrdeći da je Mesićiskoristio svoj položaj kao predsjednik Hrvatske i medijsku pozornost koja s tom funklcijom ide kako bi ga ocrnio i narušio njegov profesionalni i moralni kredibilitet. Mesić je rekao da njegova izjava nije bila uvredljiva, već da se radilo o figuri izražavanja (“personificiranoj metafori”) uironičnom odgovoru na neutemeljene i teške optužbe na njegov račun. Sud je na kraju naložio Mesićuna da Jurašinoviću plati 50.000 kuna (6.660 eura) jer je okaljao njegov ugled.

U travnju 2018. godine Mesić se žalio Europskom sudu za ljudska prava, tvrdeći da su presudom prekršeni članci 10. (sloboda izražavanja) i članak 6. (pravo na poštenu raspravu u razumnom roku).

Sud je zaključio da uvredljiva izjava koja predstavlja očito omalovažavanje, uz isključivu namjeru uvrede, nije zaštićena člankom 10. Uzimajući u obzir okolnosti u kojima je izjava dana, Sud je utvrdio da je predsjednik RH pokušavao obraniti se od napada i njegova namjera nije bila samo uvrijediti g. Jurašinovića. U tom svjetlu, Sud je utvrdio da je ta presuda domaćeg suda povrijedila pravo g. Mesića na slobodu izražavanja.

Međutim, napominje da je za to sud imao pravne osnove u hrvatskom zakonu te se vodio legitimnim ciljem, zaštitom ugleda Jurašinovića. Što se tiče toga je li to miješanje bilo “neophodno u demokratskom društvu”, Sud je rekao da kada je Mesić rekao da Jurašinoviću treba psihijatrijsko liječenje, on je to rekao kao predsjednik države, a o njegovom komentaru naširoko su izvještavali različiti mediji.

Bez obzira je li izjava shvaćena doslovno ili ne, izjava je imala dovoljnu snagu da ne samo okalja ugled Jurašinovića već mu i nanese štetu u profesionalnom i društvenom životu.

Zbog trajanja postupka koji je pred hrvatskim sudovima počeo u ožujku 2013. i trajao četiri godine i sedam mjeseci, Sud je naložio Hrvatskoj da isplati Mesiću 2.000 eura na ime nenovčane štete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar