Boban Valečić: Nitko nije uspio dovesti sustav dotle da troši onoliko koliko ima

Vijesti 11. tra 202111:06 > 12:11 0 komentara
N1

Novinarke Gabrijela Galić (Faktograf) i Iva Boban Valečić (Večernji list) u Točki na tjedan govorile su o problemu duga Vlade prema veledrogerijama.

Kako Vlada planira riješiti ovaj problem?  

“Vlada je napravila kratku, malu intervenciju, da ne bi došlo do ozbiljne blokade zdravstvenog sustava”, rekla je Gabrijela Galić.

PROČITAJTE JOŠ

Da je ovo višedesetljetni problem istaknula je Iva Boban Valečić.

“Točno je da dug prema veledrogerijama nije samo problem ove Vlade, on se vuče od devedesetih. Nitko nije uspio dovesti sustav do toga da troši onoliko koliko ima. Promašeno je reći da veledrogerije izvlače dugove pred izbore. Imaju problem s dobavljačima, bankama, i tu se mogu stvoriti novi problemi kakve do sada nismo imali”, rekla je Iva Boban Valečić.

Odakle novac za još jednu sanaciju?

“Država je dužna određeni novac zdravstvenom sustavu, jer oni ne dobivaju onoliko koliko im je zakonom zajamčeno iz trošarina. Ako bi zaduživanje za plaćanje dovelo do rješenja, to bi bilo super, ali ako se ne promijeni vođenje sustava onda nećemo doći do racionalizacije sustava. A za to nam do sada ni jedna vlada nije pronašla rješenje.

Svaki pokušaj jače reforme u sustavu zdravstva doveo je do enormnih otpora u zdravstvu. Nije se dopuštalo ni spajanje nekih bolnica, a kamoli gašenje nekih odjela koji ne rade. Samo politika može prerezati”, rekla je Iva Boban Valečić.

“Suočavamo se s dodatnom zdravstvenom krizom, je li ovo dobra prilika za reformu zdravstva? Ne znamo što će se dalje događati s pandemijom. Država će htjela- ne htjela nešto morati napraviti, jer ne želimo da nam se dogodi situacija kakvu smo vidjeli u Grčkoj sa zdravstvom za vrijeme krize”, rekla je Gabrijela Galić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!