Bolnica u Novoj Gradiški krivo liječila dječaka, platit će mu preko 20.000 eura

Vijesti 14. lip 202320:00 1 komentar
Ivica Galović/Pixsell

Nakon dugotrajne pravne bitke donesena je nepravomoćna presuda da je Opća bolnica Nova Gradiška dužna isplatiti preko 20.000 eura dječaku zbog pogrešnog liječenja.

Desetogodišnji dječak igrao je nogomet s vršnjacima kada je nezgodno pao i ozlijedio ruku, konkretno desni zglob i lakat, piše Danica. Hitno je prebačen na odjel kirurgije Opće bolnice Nova Gradiška, gdje su liječnici prvotno zaključili da je riječ o natučenju lakta s uganućem zgloba.

Dječaku je stavljena podlaktična gips longeta i otpušten je na kućno liječenje.

Dječakovo stanje se nakon dva i pol mjeseca pogoršalo

No, nakon dva i pol mjeseca, situacija se dramatično pogoršala, što je rezultiralo dječakovim dolaskom u Kliniku za dječje bolesti Zagreb. Tamo je podvrgnut operacijama, a kasnije je prošao i dugotrajnu fizikalnu terapiju. Dječakovi roditelji su pokrenuli parnicu protiv bolnice kako bi dobili odštetu za grešku koja se dogodila tijekom prvotnog liječenja.

“Nakon obrade u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu utvrđeno je da je potrebno izvršiti operativni zahvat rekonstrukcije anualnog ligamenta te ekstrakciju slobodno koštanog ulomka. Zbog nepravilno pružene prve pomoći u Općoj bolnici Nova Gradiška te pogrešne dijagnoze, niti naknadnim liječenjem zdravstveno stanje dječaka nije poboljšano jer su pokreti u laktu ostali ograničeni te je ostala oštećena motorička snaga desne ruke”, navodi se u tužbi, piše Danica.

Ključan bio nalaz sudskog vještaka radiološke struke

Brojni medicinski vještaci su svjedočili na ročištima, poput specijalista ortopeda i kirurga koji su u svojim nalazima naveli kako liječnici u Novoj Gradiški nisu pogriješili tijekom obrade 10-godišnjaka.

Međutim, nalaz stalnog sudskog vještaka radiološke struke, bio je ključan. Vještak je naveo kako je uvidom u snimke lakatnog zgloba dječaka, na RTG pregledu, u dvije različite ravnine snimanja našao dislokaciju proksimalnog radijusa i ulne u lakatnom zglobu, a koja nije opisana u radiološkom nalazu.

“Prva ozljeda neadekvatno liječena”

“Na ponovljenim RTG snimkama te učinjenom CT i MR pregledu, pomak proksimalnog radijusa je jasno evidentan i trajno prisutan sa svojim kroničnim konsekvencama. Na temelju prvih RTG snimaka u bolnici i njihovog očitanja nije pravilno postavljena prva dijagnoza, pa zatim i liječenje pacijenta.

Prvo snimanje nije u cijelosti učinjeno po pravilima struke (nepotpuni prikaz distalnog humerusa medijalno), a prilikom očitanja snimki učinjen je previd kad nije uočena dislokacija zglobnih tijela.

Zaključno, uvidom u RTG, CT i MR snimke, kao i svu medicinsku dokumentaciju priloženu u spisu, utvrđeno je da se radi o neadekvatnoj liječenoj prvoj ozljedi dječaka”, naveo je vještak u nalazu.

Zbog toga je sutkinja jučer dosudila da bolnica u Novoj Gradiški dječaku mora platiti odštetu u iznosu od 13.000 eura te pokriti troškove postupka od 6000 eura. Na to idu i kamate. S obzirom na to da je presuda nepravomoćna, bolnica će se na nju moći žaliti u predviđenom zakonskom roku.

No, postane li presuda pravomoćna, bolnica će dječaku morati isplatiti iznos veći od 20.000 eura, piše Danica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare