“Bolnice i dalje treba braniti covid-potvrdama, ali u društvu gube smisao”

Vijesti 07. velj 202215:48 > 15:50
N1

Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Zlatko Trobonjača rekao je u razgovoru za N1 da covid-potvrde u ovom obliku više nemaju smisla otkako je počelo širenje omikrona.

“Cijepljene osobe se mogu inficirati i prenositi virus pa po toj logici covid-potvrde koje ograničavaju kretanje necijepljenima, gube smisao i ovoj situaciji kad omikron u toj mjeri izbjegava imunost, covid-potvrde gube smisao. I dalje budući da cijepljeni manje prenose virus, trebalo bi primjenjivati covid-potvrde u zdravstvenim i socijalnim ustanovama”, rekao je Zlatko Trobonjača i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Time nećemo zaustaviti ulazak virusa u bolnice i domove, ali smanjit će se taj ulazak virusa, a nije svejedno u kojoj mjeri se ljudi u bolnicama zaražavaju covidom. Omikron je blaži u društvima s visokom procijepljenjušću, ali u našem recimo može i dalje biti opasnost. Smrtnost je i dalje relativno velika i kad se usporedimo s drugim zemljama, gdje je visoka procijepljenost, posebno starije populacije, kod nas je smrtnost daleko veća. Smatram da bi bolnice trebalo braniti i dalje covid-potvrdama iako u društvu mahom gube smisao.”

Ističe da se virus širi te je stoga bespotrebno ograničavati i manifestacije, no može se primijeniti regulativa kao na zapadu.

Trobonjača se osvrnuo i na testiranje djece i školski sustav:

“Što se tiče testiranja djece, to je projekt koji ima smisao da se pod visoku cijenu očuva nastava uživo u školama. To će koštati desetke milijuna kuna, pretpostavljam. Mislim da je to jedini mogući pristup u ovoj situaciji, kad se pojavi zaraza u razredu, da se zaražena djeca izoliraju, a ostali da ostanu na nastavi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.