Borić o slučaju Matanića: Zabrinjava da neki sad govore da to znaju desecima godina

Vijesti 06. tra 202411:02 0 komentara

Aktivistica za ženska prava iz stranke Možemo Rada Borić u Novom je danu s Mašenkom Vukadinović komentirala ubojstva žena u Hrvatskoj. Premda je femicid uveden u zakon, pitanje je mogu li institucije zaštititi žene.

“Već godinama svjedočimo institucionalnom nasilju. Davor Božinović kaže da postoji politčka volja, ali osim što se prekasno dogodila, nije dovoljna”, kaže Rada Borić i dodaje:

“Zašto ga nitko nije pitao jesu li riješili slučaj iz Osijeka od prošle godine gdje je djevojku ubio policajac i zločin se htio prikriti. Ne znamo u kojoj je fazi i što se događa. Tako i drugi mogu misliti da će proći ispod radara. Ponašanje tog policajca je početak svake priče o femicidu. Za mnoge femicide bilo je znakova, prijavljivanja, postupaka, ali nije se postupalo radikalno. Edukacija je izostala. Živimo u patrijarhatu gdje se govori ‘moja ili ničija’.”

Također je istaknula: “Jučer su dvojica kandidata za premijera rekla da bi dokinula Istanbulsku konvenciju jer ih tu smeta rod. Žene su ubijene jer su žene i nisu htjele biti pod kontrolom. Radi se o nejednakim pozicijama moći. Ne možemo naći opravdanje za nasilje.”

Napominje da problem postoji u društvu od malih nogu, od odgoja: “Dok imamo stereotip da se djevojčice i dječak različito odgaja, gdje se kumuliraju te agresije… Imamo zakon, ali i slučajeve gdje znamo za silovanja, ubojstva s tako malim kaznama. Kao zajednica smo promijenili način kako komuniciramo, nismo pristojni, nemamo empatije.”

Silovanu ženu na sudu pitaju o njenom ranijem seksualnom životu, događaju se nemoguće situacije, ističe Borić.

Prokomentirala je i šokantan slučaj objavljen u Večernjem listu o svjedočenju djevojaka o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele od Dalibora Matanića, a on je priznao krivnju uz ispriku da je kriv alkohol ili droga. Na društvenim je mrežama uslijedio je niz komentara podrške njemu umjesto žrtvama.

“Ovaj slučaj nije novi, sve se više govori o seksualnom uznemiravanju i iskorištavanju žena. Mislim da nema žene koja takvu vrstu uznemiravanja nije doživjela na svom radnom mjestu ili kao studentica. Zabrinjava da neki sad govore da to znaju desecima godina. Pitanje je zašto nisu upozorili. Mogu razumjeti mlade žene koje su se potužile i tu vrstu šutnje. To možemo vratiti na neravnomjerne odnose moći – ja sam redatelj, a vi ste mlada glumica i vi ovisite o meni. Bojim se da neće žrtva biti u središtu priče, nego zlostavljač”, rekla je Borić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!