Borzan: Razlika u stopama preživljavanja od raka u članicama EU-a veća od 25%

Vijesti 15. velj 202210:40 0 komentara
Biljana Borzan

Hrvatska eurozastupnica dr. Biljana Borzan sudjelovala je u raspravi o izvještaju posebnog Odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta. Radi se o sveobuhvatnom dokumentu koji sadrži prijedloge mjera i politika za borbu protiv bolesti koja je drugi najčešći uzrok smrti u Europskoj uniji.

“Rak je nemilosrdan ubojica i nažalost malo je obitelji koje nije dotaknuo. Mjere o kojima danas raspravljamo su mjere za spašavanje života nas i naših najmilijih. Podatak da se 40 posto slučajeva raka može prevenirati je ohrabrujući, ali i frapantan. Prevencija je najbolji lijek, učinkovitija od bilo koje terapije, jer štedi živote, živce, strah i suze”,  kazala je Borzan.

U Europi živi manje od 10 posto svjetskog stanovništva, ali je četvrtina svih slučajeva raka u svijetu zabilježena na njezinu području. Broj dijagnosticiranih slučajeva u porastu, ponajprije zbog duljeg očekivanog životnog vijeka i, posljedično, sve starijeg stanovništva, a gotovo tri četvrtine svih slučajeva raka u Europi dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina.

Izvješće posebnu pozornost posvećuje promicanju zdrave prehrane, te poziva države članice da poreznim mjerama zdrave prehrambene izbore učine dostupnijima građanima. Nadalje, u svrhu smanjenja dječje pretilosti te povezanih bolesti poziva se države članice na ograničavanje oglašavanja prehrambenih proizvoda s visokim udjelom masti, soli i šećera djeci.

“Jedan od najvažnijih elemenata prevencije su zdrave životne navike, koji bih najbolje opisala izrazom „uživati u svemu, pretjerivati ni u čemu.“ Najčešći uzroci smrti u EU-u, srčane bolesti i rak, dobrim su dijelom uzrokovani nezdravom prehranom, pušenjem i alkoholom. Zato bilo koji suvisao plan protiv raka mora sadržavati mjere za suzbijanje tih pojava. Da nije tako, bilo bi kao da vatrogasci stoje pred kućom i čekaju da se zapali kako bi je počeli gasiti. Stoga posebno podržavam mjere za jednostavnije označavanje nutritivne vrijednosti hrane, koje će građanima olakšati zdraviji izbor”,  smatra hrvatska eurozastupnica.

Borba protiv raka je primjer socijalne nepravde i nejednakosti u području zdravstvene skrbi, jer su razlike u stopama preživljavanja raka između država članica EU-a veće od 25 posto. “Zaključno, razlike u pristupu terapijama, dijagnostici i skrbi među državama članicama su sramotno velike, kao da ne živimo u istoj Uniji. Nužno je da EU odlučno djeluje kako bi se te razlike smanjile”, upozorila je Borzan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!