Božić u kontejnerima na Baniji: “Ne vjerujem ni u što, samo da sam zdrava”

Vijesti 25. pro 202121:05 > 21:10 2 komentara
N1

Bliži se godišnjica razornih potresa na Baniji, a obnova jedva da je i započela. Vlasnici objekata označenih crvenim naljepnicama Božić su dočekali u kontejnerima. Ne znaju koliko dugo će ondje još ostati, a tome u prilog idu i problemi s prijedlozima tipskih - modernih i tradicionalnih kuća.

Božić u kontejneru. Nimalo lagan i ugodan, ali stanari petrinjskog naselja Sajmište odlučili su ga barem malo uljepšati. Lampice, ukrasi i borovi, a kod gospođe Janje čak četiri.

“Ja imam tri mala unutra i jedan ovaj veliki ovdje… Iskreno da vam kažem, više mi ništa ni ne treba, ne vjerujem ni u što, samo mi je bitno da sam zdrava”, kaže Janja Jurić.

N1

Nakon razornog potresa, uništenog doma i iščekivanja obnove – želje su joj i dalje skromne. Kao i mnogih smještenih u kontejnerskom naselju čiji su domovi označeni crvenim naljepnicama. Čekaju obnovu, točnije, zamjenske kuće, moderne ili tradicionalne, koje nikako da stignu. Krenula je tek javna nabava za prvih 30. I odmah zapela, jer čini se da najmanje jedan projekt ne zadovoljava standarde.

Ministar Horvat tvrdi – rješenja koja su došla u Ministarstvo kvalitetna

“Ja odgovorno tvrdim da dva projekta kompletna koja su došla na Ministarstvo i temeljem kojih se izdalo rješenje o tipskom projektu su kvalitetna i sa onim insinuacijama, koje su pojedini mediji navodili, nemaju nikakve veze”, govori ministar graditeljstva Darko Horvat.

Kaže ministar, ali struka tvrdi drukčije. Tako je dekan Arhitektonskog fakulteta odlučio je napustiti Savjet za obnovu, upravo zbog toga što smatra da ne postoje ni kriteriji niti procedura za izgradnju zamjenskih kuća. A i sve je moglo brže, jer su arhitekti već u travnju imali spremna prijedloge za tipske kuće. I to su napravili volonterski.

“Diskusija kako ćemo dalje je apsolutno nestala, da bi onda u 10. mjesecu se pojavili ovi mjeseci… Na Savjetu od prije 2 mjeseca mi to saznajemo iz novina, ne znamo koji su bili kriteriji, procedure, nakon tog truda, ne znamo ni kako je došlo do toga. Meni je to bilo besmisleno”, kaže dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić.

Što su poručili Milošević i Pupovac?

Nakon kritika na zamjenske kuće urbanog modela, vladajući odustaju od javne nabave za gradnju ovih modela i povećavaju nabavu za izgradnju tradicionalnih tipova. Potpredsjednik Vlade izbjegava jasan odgovor.

“Što se tiče kuća, natječaji koji su u tijeku neće biti obustavljeni, neće biti nikakvih kašnjenja. Novina u odnosu na početak je da će biti veći izbor modela tih kuća. To će još struka dogovoriti i onda ćemo, kad bude javno objavljeno, znati koji će modeli biti u pitanju”, poručio je Boris Milošević.

Potpredsjednik Vlade je oprezniji nego prije – rokovima se više ne razbacuje. Njegov stranački šef pak, godinu dana nakon potresa, zaziva bržu obnovu.

“Trebamo se, od sljedećeg tjedan, od godišnjice 29. prosinca, i Vlada i svi mi upregnuti da proces obnove bude brži, što je moguće širi i svi koji su dosad oklijevali oko toga na različite načine, da budu angažirani na pravi način. Ljudi očekuju da im se kuće obnove ili da dobiju nove kuće i na tome se radi”, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pa da se i napravi, da ovaj Božić bude prvi i posljednji proveden u kontejneru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare