Božinović: Do 2026. razminirat će se sve minirane površine u Hrvatskoj

Vijesti 25. svi 202116:30 0 komentara
Krunoslav Petric / PIXSELL, Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Josipdolu predstavio 241 milijun kuna vrijedan projekt Karlovac KARST o razminiranja šuma u nekoliko općina i najavio da će se u Hrvatskoj do 2026. razminirati svih preostalih miniranih 250 kilometara kvadratnih.

Zahvaljujući  projektu Karlovac KARST napravit će se i obnova zapuštenih šumskih prosjeka s elementima ceste u duljini oko 43 kilometra, a razminiranje će omogućiti i bolju iskoristivost šuma, rekao je Božinović i izrazio sigurnost da će ovaj projekt žiteljima donijeti kvalitetniji život i “otvoriti perspektivu novog zapošljavanja u ovom prekrasnom dijelu Hrvatske”.

Zahvalio se ministar Božinović svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje su, kako je rekao, gurale hrvatske i europske institucije da se u ovoj županiji razminira 17 od još uvijek miniranih 40 četvornih kilometara te je iznio podatak da je u Hrvatskoj još uvijek nešto manje od 250 četvornih kilometara u osam županija i da se posljednjih godina pojačano povlače europska sredstva za razminiranje s ciljem da se razminiranje završi do proljeća 2026.

Projekt pod imenom „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac KARST“ detaljnije je predstavila županica Martina Furdek Hajdin i naglasila da je nakon VRO Oluje 1995. u toj županiji bilo 200 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, da je on uz 300 milijuna kuna troška razminiranjem reduciran na 40 četvornih kilometara i da se skoro u cijelosti odnosi na šumske površine i to u šest općina.

Rekordan iznos za razminiranje iz EU fondova

Za KARST Karlovac, rekla je Furdek Hajdin, iz EU fondova povućeno je 188 milijuna kuna, najviši ikad dobiven iznos za razminiranje, a tim će se novcem u naredne dvije do tri godine razminirati 17,1 četvorni kilometar šuma u Tounju, Josipdolu, Plaskom, Saborskom i Rakovici.

Podsjetila je Furdek Hajdin da je iz EU fondova Karlovačka županija već ranije povukla 29 milijuna kuna za razminiranje 3,8 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta te da su to bila prva europska sredstva za razminiranje u Hrvatskoj.

Voditelj Uprave šuma Ogulin Dragan Rudančić rekao je da je realizacija ovog projekta od strateškog značaja jer “mještani zaslužuju da i na ovom području zauvijek nestanu posljedice rata”. Pojasnio je Rudančić također da će se u sklopu projekta poboljšati i protupožarna infrastruktura.

“Do kraja ove godine obnovit će se i protupožarni prosjeci na 21,8 hektara , ali i biološki obnoviti šuma na 210 hektara”, rekao je Rudančić i zahvalio Vladi RH što je omogućeno privlačenje sredstava iz europskih fondova. Predstavljanju projekta prisustvovale su saborske zastupnice Nada Murganić i Maju Grba Bujević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!