Božinović najavio moguća popuštanja mjera nakon 30. svibnja

Vijesti 21. svi 202111:52 > 13:531 komentar
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 525 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4633. Među njima je 1 331 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent. Preminulo je 28 osoba. Stožer je danas održao konferenciju za novinare.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o covid putovnicama.

“Hrvatska kao turistička zemlja ima jak motiv da sva ova rješenja na EU razini, da čim prije budemo spremni za njezinu primjenu. Naš test je bio prvi i prvi smo ga uspješno prošli, ne zato što smo bili prvi po redu, nego neki nisu bili spremni. Taj dio smo mi odradili i spremni smo. Ono što je objavljeno su zakonodavni akti na razini EU. Bitno je da potvrde nisu putni dokumenti, to su potvde koje za svaku osobu mogu na vjerodostajan način potvrditi da je osoba preboljela, da je cijepljenja ili testirana”, rekao je Božinović.

“Što se tiče parlamenta, mislim da odluka ide 7. lipnja, ali to nas ne sprječava da ih možemo početi koristi i ranije. Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama, postojeće istječu 30. svibnja. Do tada ćemo vidjeti u kojem smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bismo bili u situaciji otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja”, dodao je.

“Bitno je da potvrde nisu putni dokumenti, to su potvde koje za svaku osobu mogu na vjerodostajan način potvrditi da je osoba preboljela, da je cijepljenja ili testirana. Ljudi koji se ne mogu cijepiti, neće morati plaćati testiranje”, rekao je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar