Božinović odgovorio na provokacije iz BiH i Srbije uoči Oluje

Vijesti 04. kol 202314:00 1 komentar
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Topuskom je sudjelovao na obilježavanju 33. obljetnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik.

“Jedinstven primjer u svijetu da je prvi udar u ratu na sebe primila policija. Prvi su se odazvali, bilo ih je 1.700, postrojili su se kao prvi hrvatski redarstvenici. Iz prgovg hrvatskog redarstvenika su i prve žrtve, a iz prioadnika te postrojbe su stvorene i druge slavne postrojbe, ATJ Lučko, Tuigrovi iz Rakitja… U našem smo mandatu vratili dug njihovoj hrabrosti na početku Domovinskog rata, a i prije oružanih sukoba, kad je postalo jasno da će oružana obrana biti neizbježna”, rekao je ministar govoreći o obljetnici.

Što se tiče nevremena, Božinović kaže: “Idemo vidjeti kakva je situacija na mjestima koja su kritična na Savi. Ići ćemo i prema Karlovcu. Od jučer su sve službe Hrvatskih voda i CZ-a na terenu, kao i policija. Činjenica je da je ovolika količina padalina iznenadila naše kolege u Slovenii. Nitko nije očekivao toliku vodenu masu. Danas se prioritetno posvećujemo tome.”

Upitan o sustavu upozoravanja na opasnosti koji bi u funkciji trebao biti od ponoći, Božinović kaže. “Ako se pokaže potreba i ako budemo suočeni s visokim poplavama, odluku donosi struka. Sustav je spreman, a činjenica da je proglašen crveni alarm ne znači automatizam u slanju poruka sustavom SRUUK. To prije svega odlučuje struka, prije svega glavni upravitelj u obrani u poplava.”

Odluke, kaže ministar, donose oni koji i inače donose odluke ovisno o vrsti ugroze. Ako se radi i požaru, to je glavni vatrogasni zapovjenik, ako se radi o nevremenu, tad je odluka na DHMZ-u, ako su u pitanju poplave, odluka je na ravnatelju Hrvatskih voda koji upravlja u kriznim situacijma u vrijeme poplava.

Ministri koje je predsjednik Zoran Milanović pozvao na prijem u Knin večer uoči obilježavanja 28. obljetnice VRO Oluja neće se odazvati pozivu predsjednika. Jedan od njih je i Božinović. “Ja potpuno razumijem novinarski refleks, ali ovo o čemu ja govorim je nešto što kuca na vrata iz smjera Slovenije. Nije to nikakvo opravdanje, ja sam i ranije planirao danas biti ovdje s prvima od prvih. Ići ćemo i na obilježavanje pogibije Stjepana Grgića Grge”, govori ministar dodajući da će na večerašnjem prijemu imati izaslanika, kao i ostali ministri. Na pitanje je li nedolazak ministara na prijem poruka predsjedniku, Božinović kaže kako ne bi ovaj dan koristio za takvu vrstu poruka.  Upitan realiziraju li ministri ovim nedolaskom na predsjednikov prijem nekadašnju Milanovićevu izjavu da proslavu Oluje treba decentralizirati, Božinović kaže kako ne zna za tu izjavu.

Što se tiče poruka koje uoči Oluje svake godine stižu iz susjedne Srbije i dijela BiH, ministar kaže: “Mi iz godine u godinu slušamo određenu vrstu narativa i prouka. Kroz sve te godine, Hrvatska napreduje, a nisam siguran da se taj napredak  može preslikati na ove koji šalju tu vrstu poruka.”

“Hrvatska ne bi postigla sve svoje ciljeve kad bi reagirala na svaku provokaciju”, kaže Božinović naglašavajući kako su bitni hrvatski ljudi i to da Hrvatska iz godine u godinu napreduje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare