Uvodi se novi sustav za uzbunjivanje: “U subotu će svi dobiti testnu poruku”

Vijesti 31. svi 202311:06 2 komentara
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na predstavljanju Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) da će poruke upozorenja o kriznim situacijama uskoro moći primati svi korisnici mobitela na ugroženom području te strani korisnici u roamingu.

Božinović je pojasnio da je u pitanju inovativan projekt te je precizirao kako će građani dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguća krizna situacija, kao i sugestija što činiti u tim situacijama. ”Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine”, rekao je.

Slični sustavi, rekao je Božinović, već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

Poruke će, objasnio je, biti anonimizirane što znači da nitko u državnom sustavu neće imati podatak kome su poruke upućene, a sustav će se prvi put testirati ove subote. ”Svi će dobiti testnu poruku”, dodao je, objasnivši da je izabrana subota jer je to dan kada se i inače testiraju sirene i sigurnosni sustavi.

Božinović je naglasio kako će tri operatera s nacionalnom koncesijom, Telemach, A1 i Hrvatski Telekom biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti te da je ovo prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu.

Nadodao je da su poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne na devet stranih jezika i dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj. Ne svi i odmah, ali se tome teži”, kazao je Božinović, dodajući da je Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji sigurnost prioritet.

Božinović: Nabava kanadera ne ide očekivanom brzinom

Predstavljajući SRUUK, Božinović se dotakao i projekt zajedničke nabave novih kanadera na razini EU za koju je rekao da u ovom trenutku ne ide očekivanom brzinom.

”Nadamo se da taj proces ide i siguran sam da će se dovršiti jer je to u interesu svih država članica, pogotovo našeg mediteranskog bazena gdje su se kanaderi pokazali kao najefikasnije sredstvo za borbu protiv šumskih požara i požara na otvorenim površinama”, kazao je.

SRUUK je jedinstveni alat, kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

U MUP-u ističu da će se realizacijom projekta SRUUK osigurati brza i pouzdana komunikacija za upravljanje kriznim situacijama korištenjem modernih tehnologija. Riječ je o 8,3 milijuna eura vrijednom projektu, od čega EU sufinancira projekt s 7,1 milijun eura bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Na predstavljaju projekta nazočili su i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, članovi uprave teleoperatera, predstavnici HAKOM-a i Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), kao i predstavnici tvrtki koje su izradile sustav te predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok 

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare