Božinović: Protiv 8 službenika vode se postupci, 22 slučaja predana DORH-u

Vijesti 11. lis 202112:28 > 12:54 0 komentara
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je u Državnoj vatrogasnoj školi aktualne teme, situaciju s nasiljem nad migrantima kao i uvođenje covid potvrda.

Davor Božinović je, komentirajući snimku nasilja nad migrantima, rekao da je glavni ravnatelj policije sve rekao o tome. Ponovio je da nema informacije jer se na njima još radi.

VEZANE VIJESTI

“Što se tiče zapovijedi sustava, zapovijed je da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru iako smo mi već o svemu razgovarali”, rekao je Božinović i dodao:

“Policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, imaju jedan od najtežih poslova. I kad pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske, u skladu sa zakonom. Bilo je slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti. Protiv osam službenika se od ranije vode disciplinski postupci, oko 22 slučajeva su dokumentirana i predana DORH-u. Kad netko napravi propust, postoje službe i kontrola koje u svakom slučaju provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama.”

Govoreći o slučajevima anonimnih prijava, primjerice anonimnom pismu policajca koji je prije dvije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, ministar je dodao:

“Uvijek se istraži sve što se prijavi. U ova 22 slučaja DORH je odbacilo 13 slučaja jer nije bilo dovoljno dokaza za takvo djelo. Ovo je bila prijava za konkretan slučaj i konkretan datum, to je često ranije nedostajalo. Reakcija je bila promptna, izvidi traju, to je sve što mogu reći.”

Potvrda o preboljenju – godina dana kao i covid potvrda

Komentirajući razliku između covid potvrde i potvrde o preboljenju covida, rekao je: “Može je koristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi koje su naši liječnici procijenili kao suspektne ili pozitivne, odredili su da oni trebaju u izolaciju, njih se tretira kao da su oboljeli od covida i oni imaju godinu dana od dijagnoze.”

Potvrda o preboljenju traje godinu dana kao i covid potvrda.

Kazao je da ne planiraju strože mjere:

“Ne planiramo postrožavanje mjera. Ovo što je nedavno doneseno, prije svega je motivirano zaštitom najugroženijih. Sve statistike jasno pokazuju da cijepljeni najmanje završavaju u bolnicama, posebno s težim kliničkim slikama. Cijepiti se znači zaštititi sebe, a time štitimo i druge.”

Ove godine zaplijenjeno više od 667 kg kokaina

Osvrnuo se i na slučaj konzumacije kokaina u Hrvatskoj vojsci. Rekao je da ne može komentirati slučaj, no da se intenzivno bore protiv krijumčarenja:

“Policijski službenici su izuzetno aktivni kad je u pitanju borba protiv krijumčarenja droga. Tržište kokaina je nešto što se prilično širi. Imat ćemo ovih dana sastanak. 2020. bilo je zaplijenjeno 60 kg kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kg kokaina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!