Božo Kovačević: Upozorenje Ustavnog suda Milanoviću i SDP-u djeluje politički pristrano

Vijesti 22. ožu 202413:36 4 komentara

Diplomat i bivši veleposlanik u Moskvi Božo Kovačević komentirao je u N1 Studiju uživo s Ninom Kljenak otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, ali i odnos Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.

Puno političara iz raznih spektara je govorilo i usuglašeni su u tome da napredak zemalja u hrvatskom okruženju, jest hrvatski vanjskopolitički cilj. Naime, što su one stabilnije, stabilnija je i Hrvatska.

“To je točno. Iako, BiH i nije najstabilnija, ali angažman EU-a bi trebao pomoći toj stabilnosti. Također, to je uspjeh hrvatske Vlade i njene vanjske politike. Puno je produktivnije bilo djelovati putem kontakata unutar Europske komisije, umjesto javno prozivati europske političare. Svakako, ovo je hrvatski uspjeh”, kazao je Kovačević.

Premijer Plenković o statusu BiH nije htio razgovarati s predsjednikom Milanovićem, iako bi prema Ustavu to trebali zajedno usuglašavati.

“U demokratskoj zemlji ne bi trebao postojati nijedan valjan razlog za nepoštivanje Ustava. On ne propisuje da se predsjednik i premijer moraju slagati, on obvezuje da surađuju na određenim područjima. Premijer otpočetka mandata javno ignorira predsjednika. Sjetimo se, odbio je rukovanje s njim kad je dobio mandat. I javno je rekao da s njim neće surađivati, što je kršenje Ustava. Upravo je čudesno da Ustavni sud nijednom unazad četiri godine nije aktivirao članak 104., koji daje Ustavnom sudu mogućnost izvijestiti Sabor o sustavnom kršenju Ustava”, pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da zato upozorenje Milanoviću i SDP-u djeluje politički pristrano. Komentirao je Milanovićevu ideju o uključenju u parlamentarne izbore.

N1

“Svakome je jasno da predsjednik ne može biti kandidat na izborima, ali može li reći da će nakon izbora dati ostavku i prihvatiti eventualni mandat, to ni ustavni stručnjaci nisu sigurni je li protuustavno”, kazao je pa ponudio izborno rješenje za Hrvatsku:

“Što je manji broj mjesta na listi, a primjenjuje se proporcionalni sustav, to se u većoj mjeri događa iskrivljavanje volje birača. Rješenje za Hrvatsku bi bila jedna lista za cijelu državu ili uvođenje većinskog izbornog sustava. Onoliko izbornih jedinica koliko ima zastupnika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare