Bačić izračunao kako do lipnja potrošiti 1,3 milijarde eura za obnovu

Vijesti 05. ožu 202321:06 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić rekao je u nedjelju kako će nastojati da se do lipnja utroši svih 1,3 milijardi eura iz europskog fonda za zagrebački i petrinjski potres, a izračunao je kako svaki dan za to treba dobiti oko 4 milijuna eura zahtjeva za plaćanjem.

Ministar graditeljstva Branko Bačić je, gostujući u Dnevniku HTV-a, rekao kako planira potrošiti sredstva iz Fonda za tri mjeseca. Bačić kaže da je s današnjim danom ostalo za potrošiti još 490 milijuna eura.

“Izračunao sam da svaki dan trebamo dobiti oko 4 milijuna eura zahtjeva za plaćanjem kako bismo taj iznos od 1.03 milijarde eura sustigli. Ako se gleda posljednjih 45 dana otkada sam ministar, bili smo blizu tog iznosa, ali morat ćemo još ubrzati.

U realizaciji je 350 projekata koji se u ovom trenutku financiraju iz Fonda solidarnosti, od toga je 239 javnih zgrada, 111 objekata prometne ili komunalne infrastrukture. Učinit ćemo sve da ni jedan cent ne vratimo”, rekao je Branko Bačić za Dnevnik HTV-a.

Umjesto kuća opet kontejneri

Bačić je upitan mogu li ljudi smješteni u kontejnerskim naseljima računati da će do zime dobiti adekvatan smještaj.

“Do zime nam je cilj 6258 sugrađana koji su u 2419 kontejnera preseliti ili u njihove obnovljene, tj. novosagrađene kuće ili u neki drugi, primjereniji smještaj. Kupujemo zgrade, kuće na Baniji, uređujemo državne stanove, gradit ćemo višestambene kuće”, rekao je Bačić pa odgovorio tko će biti smješten u montažne kuće.

“Svi kojima se stanovi ili zgrade ne obnove i naši sugrađani koji nemaju pravo na obnovu, a u kontejnerima su. Mi smo objavili javnu nabavu za 500 takvih kućica, u ovom trenutku je u savjetovanju sa svim zainteresiranim proizvođačima, graditeljima takvih montažnih kuća i vjerujem da će već početkom lipnja one polako stizati, prije svega na Banovinu, a jedan dio na područje zagrebačkog potresa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!