Branko Bačić: Škoro je odlučio upotpuniti kolekciju izgubljenih izbora

Vijesti 04. ožu 202111:49 > 13:15
Izvor: N1

HDZ-ov Branko Bačić u N1 Studiju uživo govorio je o odabiru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, kao i o kandidatima za poziciju gradonačelnika Zagreba na predstojećim lokalnim izborima.

Varaždinski župan i čelnik Reformista Radimir Čačić izjavio je u srijedu da mu je predsjednik Republike Zoran Milanović rekao kako će za predsjednicu Vrhovnog suda vjerojatno predložiti profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević.

“Ne vidim zašto postoji prijepor oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Niti smo mi u HDZ-u voljni, niti nam pada na pamet opstruirati ulogu predsjednika države. Mi smo jučer dogovorili na sastanku jedini moguć kriterij – da se prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda poštuju Ustav, zakon i procedura javnog poziva koja je propisana zakonom. Sve izvan toga bilo bi kršenje Ustava i zakona”, kaže Branko Bačić.

PROČITAJTE JOŠ

Mi smo ti koji donosimo odluku, a kao i predsjednik položili smo prisegu da ćemo poštivati Ustav i zakon, dodao je.

“Što se tiče Zlate Đurđević, ona nije kandidat. O njoj ćemo se izjasniti kada za to dođe vrijeme, ako nju Milanović predloži. Ona je uvažena profesorica pravnog fakulteta. Nikakve druge ocjene neću davati”, rekao je.

Kaže i kako nije moguće da Sabor vlastitom odlukom postupa suprotno zakonu koji je sam donio.

“Poručujemo da ako postoji dvojba oko ustavnosti zakona o sudovima se postavi pitanje ustavnosti. No svi su ustavni stručnjaci, osim jednog, ustanovili da je zakon u skladu s Ustavom.

2018. godine kada je Kolinda Grabar-Kitarović predlagala kandidata za predsjednika Vrhovnog suda govorilo se o netransparentnosti tog procesa. Tada su brojni političari, mediji i ustavno-pravni stručnjaci proces ocijenili kao netransparentan. U Saboru je u ime kluba SDP-a o izmjenama govorio Orsat Miljenić. On je rekao da je najbolje što je Zakon o sudovima donio – procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Bačić.

Kazao i kako nije siguran da će Zlata Đurđević ući u proces u kojem bi bila izabrana protivno zakonu.

“Očekujem da se poštuju i zakon i Ustav i nadam se da ćemo u razumnom roku čuti stav Ustavnog suda. U HDZ-u ne sporimo predsjedniku da on može predložiti čelnika Vrhovnog suda, ali prema zakonu. Milanović treba DSV-u reći da se ponovi proces, treba se omogućiti svim prijavljenim kandidatima da svoj program predlože. Ne vidim zašto provodimo ovu raspravu koja je nepotrebna”, zaključio je Bačić tu temu.

Kandidatura Škore za Zagreb ne mijenja poziciju HDZ-ovog kandidata

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro kandidirat će se na lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba, potvrđeno je u srijedu navečer neslužbeno iz te stranke.

PROČITAJTE JOŠ

“Ako je to točno, mislim da je odlučio upotpuniti kolekciju izgubljenih izbora. Izgubio je izbore za gradonačelnika Osijeka, potom za predsjednika republike, nije pobijedio na parlamentarnim, pa je odlučio izgubiti i na izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

Ta najava na dan pogreba zagrebačkog gradonačelnika govori o kalkulantskom pristupu. Do prije dva ili tri dana iz DP-a čuli smo da se provodi anketa koja će biti gotova za dva ili tri tjedna, kada će se doznati kakvi su izgledi kandidata DP-a. No jučer smo, maltene, još tijekom sprovoda smo čuli tu informaciju”, rekao je Bačić.

Pozicija našeg kandidata javljanjem Miroslava Škore ostala je ista, ističe on.

Davora Filipovića smo kandidirali jer želimo drugačiji način upravljanja Zagrebom. Domovinski pokret i Miroslav Škoro dan prije smrti Milana Bandića su rekli da će provesti anketu. Gradonačelnik je umro i odjednom više nisu važne nikakve ankete i on postaje kandidat.

Smrću Milana Bandića miješaju se karte na gradskoj političkoj sceni, oni kandidati koji su poziciju gradili na anti-Bandićevom vođenju grada izgubili su taj alat iz ruke. Mislim da su šanse Tomislava Tomaševića značajno umanjene”, kazao je Bačić.

Kaže da s Filipovićem imaju drugačiji program – financijsku konsolidaciju grada, brojne nove projekte, transparentan pristup obnašanja vlasti u Zagrebu… “Na tome smo gradili pristup”, rekao je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar