Brat optuženog suca priznao kako su iz stečajeva izvukli novac za njegovu kuću, vikendicu i automobil

Crna kronika 12. velj 202416:02 2 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

I brat nekadašnjeg stečajnog suca Mihaela Kovačića na sudu je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om na kaznu od 11 mjeseci rada za opće dobro. Uz njega, još dvoje sučevih suradnika priznali su da su za njega primali novac izvučen iz tvrtki u stečaju. Nova su to priznanja u ovoj golemoj aferi koja je razotkrivena prije pune tri godine.

Sudac je, prema USKOK-ovoj optužnici koju je njegov brat sada priznao, godinama nalagao isplate s računa stečajnih dužnika. Radio je to u vrijeme dok je još bio sudac u Sisku, da bi zatim prešao na Trgovački sud u Zagrebu.

Kronologija stečajnog kriminala

Počeo je, tvrdi USKOK, još u srpnju 2008. godine, a sve je trajalo do njegovog uhićenja u veljači 2021. godine. Modus je, prema optužnici, bio uvijek isti – Kovačić je kao stečajni sudac sačinjavao i dostavljao na provedbu Računovodstvu suda naloge i zaključke kojima nalaže nezakonite isplate sa računa Sudskog depozita Trgovačkog suda u Sisku i Trgovačkog suda u Zagrebu, na njegove privatne račune i račune članova njegove obitelji i poznanika.

Plaćanja su prikazivana kao isplate vjerovnicima stečajnih dužnika ili vjerovnicima stečajnih masa za koje su vođeni stečajni postupci.

Ukradeni novac uložio i u nekretnine

Svom bratu je, prema sporazumu o priznanju, u lipnju 2009. na račun prebacio iznos od 51.850 kuna s računa stečajnog dužnika Željezare Sisak. Na još par računa u istom danu prebačeni su slični iznosi.

Tijekom 2010. brata je angažirao za izvlačenje sredstava koje je kasnije, kako je brat i priznao, sudac uložio u svoju kuću i vikendicu.

Krajem travnja 2013., dok je prema optužnici skupljao novac za kupovinu novog vozila, sudac Kovačić nalagao je isplate na više računa, među kojima je bio i račun tvrtke što ju je formalno vodio njegov brat. Isplaćeno mu je nešto više od sto tisuća kuna.

Sav novac završio je kod suca

I drugo dvoje optuženika koji su priznali danas krivnju dobili su po 11 mjeseci rada za opće dobro.

Nitko od njih neće morati vraćati izvučeni novac budući da je utvrđeno da su sve, čim su podigli, predali sucu Kovačiću. On je također na po četku postupka priznao krivnju, no kasnije je odlučio sve negirati. Optužnica protiv njega, te svoje stečajnih upravitelja koje USKOK tereti da su mu pomagali još nije potvrđena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare