Brautović o širenju dezinformacija: Ono što se prije pričalo na kavi sad završi u medijima

Koordinator jadranskog centra za borbu protiv dezinformacija Adria Digital Media Observatory, prof. dr. sc. Mato Brautović u Novom danu kod Nine Kljenak predstavio je plan rada i istraživanja ADMO-a u superizbornoj 2024. godini.

Više informacija o Brautovićevom istraživanju pronađite OVDJE.

“Dezinformacija su sveprisutne i to nije novi fenomen koji se javio u zadnjih pet godina. Imamo preko 2000 godina iskustva s dezinformacijama i one su na neki način povezane uz krizne ili izvanredne situacije i okolnosti pa su tako izbori nešto što nije standardani događaj pa privlače veći interes javnosti, ali i dezinformacija”, kazao je Brautović.

Na pitanje kome građani mogu vjerovati, Brautović navodi da nema definitivnog odgovora. “Neka provjere informacija do kojih su došli i na temelju kojih će donijeti odluke za koga će glasati. Proces je dugoročan – polarizacija društva, nisko povjerenje u institucije, medije, političare…”

“Imamo kontinuirani problem. Mali je broj izvora dezinformacija koji su originalno iz Hrvatske, dakle malo je hrvatskih dezinformatora, jako puno, odnosno većina ih je iz susjednih ex-yu država, Srbije, BiH i slično”, dodao je Brautović.

On ističe da je dodatni problem što sada dezinformacije dolaze i kroz neke mainstream medije. “Ono što bi se prije pričalo na kavi i kao glasina, završi u medijima. Zabrinjavajuće je da čak i neki mediji u vlasništvu države u susjedstvu šire takve narative, pogotovo kad su u skladu s njihovim nacionalnim i strateškim interesima.

Dodaje da to dugoročno ima posljedice i na Hrvatsku na način da dovodi do dodatne erozije povjerenja građana u institucije.

Projekt ADMO je sufinanciran sredstvima Europske unije, iz programa Digitalna Europa.

N1

Izraženi stavovi i mišljenja odnose se na Adria News i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Izvršne agencije za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HADEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu. Ovaj je projekt financiran iz Programa Europske unije za digitalnu Europu, u okviru Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 101083909.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.