Bressan: Trebalo je prvo cijepiti radnike, učenike… Oni se najviše kreću

Vijesti 24. ožu 202118:39 > 23:00 3 komentara
N1

Dr. Leonardo Bressan, predsjednik KoHOM-a Primorsko-goranske županije, u Dnevniku N1 rekao je kako su sva cjepiva koja se koriste dobra i provjerena, no kako se organizacija cijepljenja trebala provesti drugačijim redoslijedom.

On je bio prvi koji se cijepio među alergičarima.

“Doživio sam raniji anafilaktički šok zbog intravenske, odnosno intramuskularne primjene antibiotika, kontrastnih sredstava. S alergijom je naša procjena da bi bilo da bi 5-7 pacijenata po ordinaciji bilo s tim najtežim posljedicama, oni su ipak hendikepirani – postoji ta opasnost, i oni će se cijepiti u bolnici”, rekao je Leonardo Bressan.

PROČITAJTE JOŠ

Kazao je kako su oni na ranijim sastancima upozorili da nije isto ako jedan liječnik obiteljske medicine ima 300 starijih od 65, dok netko drugi ima 700 takvih pacijenata.

“Ne možemo svi procijepiti istom brzinom. Treba napraviti raspored, ja koji imam 300 starijih pacijenata moram dobiti upola manje od nje i cijepimo istom brzinom”, rekao je Leonardo Bressan.

U epidemiologe imam potpuno povjerenje

On dileme oko cjepiva AstraZeneca nema.

“Sva cjepiva su mi ista, imam potpuno povjerenje u naše epidemiologe u Rijeci, nisam ni pitao kojim će me cjepivom cijepiti. Samo cijepljenje je obavljeno u dnevnoj bolnici na Sušaku”, kazao je Bressan.

PROČITAJTE JOŠ

No dodao je kako je jasno da će cijepljenje postati političko pitanje.

“U danima koji dolaze krenut će u predizbornoj kampanju predizborna prepucavanja, to mi je očekivano. Činjenica je da se loše upravlja kriznom situacijom

Rekao sam u studenom kako bi se trebalo pristupiti u cijepljenju – prvo krenuti od radno-aktivnog stanovništva, koje se najviše druži, kreće i širi kapljice i na poslu i kod kuće, medicinare, srednjoškolce i studente. Time bi pokrili sva poduzeća i zdravstvene djelatnike. No sada je nešto preko pola zdravstvenih djelatnika zaštićeno.

U trećem valu imat ćemo ogroman teret, a privreda već ne funkcionira, jer ljudi moraju ići na bolovanja, opteretit ćemo zdravstveni sustav i blagajnu HZZO-a”, istaknuo je Leonardo Bressan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare