Brojne tvrtke i ustanove pomažu nastradalima u potresima

Vijesti 30. pro 202017:49
Crveni križ, pomoć, potres Petrinja,
Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Brojne hrvatske tvrtke i institucije uključile su se u pomoć na stradalnicima u potresima koji su zadesili Sisak, Petrinju, Glinu i okolicu, uplaćujući novac i donirajući svoje proizvode i usluge.

Adris donira novac, hranu i smještaj

Adris grupa i tvrtke koje posluju u njezinu sastavu – Croatia osiguranje, Maistra i Cromaris, uz pomoć u hrani i smještaju donirat će sredstva za pomoć stradalima u potresima koji su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i druga obližnja mjesta, objavili su u srijedu iz Adrisa.

Tako će tvrtka Maistra, uz slanje mobilnih kućica, staviti na raspolaganje dio svojih smještajnih kapaciteta iz svog portfelja u Zagrebu za potrebe stradalih.

Cromaris će donirati deset tona svojih proizvoda Hrvatskome Crvenom križu za pomoć nastradalima, a Croatia osiguranje milijun kuna za pomoć u obnovi porušenih kuća.

Također, mnogi zaposlenici Adrisa uključili su se u organizaciju prikupljanja pomoći te osobnim donacijama pomažu stanovnicima nastradalih područja.

Plinacro donira 300 tisuća kuna

Uprava tvrtke Plinacro, operatora plinskog transportnog sustava odobrila je donaciju u iznosu od 300 tisuća kuna. Iznos će, kako ističu iz tvrtke, biti uplaćen na račun koji je otvorila Vlada u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa” za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama pogođenim potresom.

VEZANE VIJESTI

Uprava i djelatnici tvrtke odlučili su iskazati jedinstvo i solidarnost sa svima koji su se prethodnih dana suočili sa značajnom materijalnom štetom kao posljedicom snažnih potresa koji su mnoge prisilili da napuste sigurnost doma, navodi se u priopćenju.

Iz Plinacroa također napominju kako na području zahvaćenom potresima Plinacro ima niz objekata uključujući kompresorsku stanicu, osam mjerno-redukcijskih stanica, šest blokadno-ispuhivačkih stanica, tri mjerno-regulacijske stanice te jedan plinski čvor.

“Detaljnim pregledom utvrđeno je kako plinski transportni sustav Republike Hrvatske nije pretrpio oštećenja te nastavlja i dalje ostvarivati svoju misiju sigurnog i pouzdanog transporta prirodnog plina”, poručili su.

DIV Grupa uputila 30-tonsku dizalicu i teleskopsku platformu

Nakon što se odazvala pozivu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata i stavila na raspolaganje 40-ak strojeva, danas je iz Brodosplita na pogođeno područje upućena 30 tonska dizalica i jedna radna teleskopska platforma. Prijevoz su se ponudile obaviti prijevoznička tvrtka Pola-Pola iz Splita i autoprijevoznički obrt Putnik iz Kaštel Gomilice.

Svi strojevi i kamioni stavljeni su na raspolaganje stožeru Civilne zaštite.

HTZ uplatio 200 tisuća kuna Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije

Hrvatska turistička zajednica uplatila je 200 tisuća kuna Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije za sanaciju posljedica potresa u Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama.

Osim uplaćenog iznosa, HTZ je uputio dopis i apel svim turističkim zajednicama u Hrvatskoj na solidarnost i pomoć turističkim zajednicama sa stradalih područja u vidu novčane pomoći za obnovu oštećene ili uništene infrastrukture u skladu sa svojim financijskim mogućnostima i to uplatom na račun Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije/broj ž. r. 2407000-1188005144; MB; 1202308; OIB: 14168299259; IBAN: HR5324070001 188005144.

Također, sve turističke kolege, ljubitelje putovanja i prijatelje Hrvatske, Hrvatska turistička zajednica poziva na solidarnost i doprinos građanima Petrinje, Siska, Gline i okolice.

Valamar nudi smještaj obiteljima čiji su domovi stradali u potresu

Turistička kompanija Valamar Riviera ponudila je smještaj obiteljima iz Siska, Gline, Petrinje i okolnih mjesta čiji su domovi stradali u potresu.

Na raspolaganju su Istra Premium Camping Resort u Funtani kod Poreča, Ježevac Premium Camping Resort na otoku Krku i Hotel Valamar Sanfior u Rapcu. Smještaj u camping resortima, u potpuno opremljenim camping kućicama, dostupan je od danas, 30. prosinca, a u hotelu Sanfior na bazi punog pansiona od sutra, 31. prosinca.

Svi oni kojima je potreban smještaj za sve informacije i dogovor mogu se javiti na telefon 052/465 000 ili na e-mail adresu [email protected].

Glovo dostavlja donacije bez naknade

Akciji prikupljanja donacija za potresom pogođena područja priključio se i Glovo te omogućio svima koji žele pomoći besplatno preuzimanje donacija i dostavu do željene adrese. Potrebno je pripremiti potrepštine koje želite donirati, otvoriti aplikaciju Glovo, odabrati kategoriju Express Dostava i upisati adresu na kojoj donaciju treba prikupiti, kao i adresu u vašem gradu na koju želite poslati donaciju. Donacije se potom bez naknade dostavljaju do naznačene adrese, bez obzira je li to adresa prikupnog mjesta Crvenog križa ili drugih organizacija koje su organizirale prikupljanje pomoći, kažu u Glovu.

Moguće je donirati namirnice, odjeću, higijenske i ostale potrepštine. Aktivacija je dostupna u svih 11 gradova u kojima Glovo posluje – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku Zadru, Sisku, Puli, Karlovcu, Velikoj Gorici, Varaždinu i Slavonskom Brodu i trajat će dok god za to bude potrebe.

OTP banka pomaže s 3,5 milijuna kuna

Za obnovu medicinske opreme, uređaja i objekata oštećenih u potresu OTP banka donirala je bolnici Sisak 1,5 milijun kuna. Dodatnih milijun pomoći kuna banka će izdvojiti za pomoć Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji. U svom programu Zeleno svjetlo za poduzetništvo s dodatnih 500 000 kuna pružit će potrebnu pomoć stradalim poduzetnicima, a posebnim fondom od pola milijuna kuna pomoći će svojim zaposlenicima čiji su domovi oštećeni potresom.

OTP banka navodi da su u potresima pogođeni mnogi njezini klijenti, suradnici, partneri i zaposlenici.

Pomaže i Petrokemija

Petrokemija je na svojim internetskim stranicama objavila da je danas uputila prvu traženu tehničku pomoć u materijalu i sredstvima prema Petrinji i područjima stradalima u jučerašnjem potresu.

Uprava tvrtke ujedno je na današnjoj sjednici odobrila novčanu pomoć za stradala područja Sisačko – moslavačke županije u iznosu od 100 tisuća kuna.

HGK sa svojim članicama pomaže u sanaciji štete od potresa

Hrvatska gospodarska komora, uz pomoć svojih članica, intenzivno surađuje s predstavnicima Sisačko-moslavačke županije i načelnicima mjesta razorenih potresom kako bi im u što većoj mjeri olakšala posao oko obnove srušenih zgrada i infrastrukture, javili su iz HGK-a.

“U koordinaciji s lokalnim Stožerom civilne zaštite odmah smo krenuli s organizacijom pomoći za pogođena područja i razradili konkretan plan djelovanja. Prvi korak je logistička organizacija građevinske mehanizacije koju su naše članice odmah nesebično ponudile i koja će pomoći u raščišćavanju gradova. Taj dio je uspješno odrađen pa već danas na teren dolazi preko 200 kamiona s potrebnim strojevima i opremom”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

„U suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pomoći ćemo u organizaciji građevinske operative, a nakon raščišćavanja usmjerit ćemo se na nabavku građevinskog materijala i opreme neophodnih za obnovu“, kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade

Hrvatska pošta-HP u četvrtak je izvijestila da se u svim poštanskim uredima mogu bez naknade obaviti uplate za pomoć unesrećenima na područjima pogođenima potresom na četiri računa – državnog proračuna, Grada Petrinje, Hrvatskog crvenog križa i Hrvatskog Caritasa.

Iz Hrvatske pošte navode pritom i račune na koje se mogu uplatiti iznosi za pomoć – državnog proračuna Republike Hrvatske (HR12 1001 0051 8630 0016 0), Grada Petrinje (HR28 2390 0011 5001 9806 9), Hrvatskog crvenog križa (HR69 2340 0091 5115 5551 6) i Hrvatskog Caritasa (HR05 2340 0091 1000 8034 0).

“Hrvatska pošta pomaže donacijom od milijun kuna te pozivamo i druge tvrtke da učine isto”, poručuju iz Pošte.

A1: Dva milijuna kuna pomoći

A1 Hrvatska je uz podršku A1 Telekom Austria grupe, donijela odluku o pomoći potresom pogođenim područjima s dva milijuna kuna koji će biti uplaćeni na račun “Pomoć za obnovu nakon potresa”, izvijestio je taj telekom.

Osim toga, zaposlenici A1 prema uputama Crvenog križa prikupljaju osnovne higijenske potrepštine, hranu i vodu, deke, jastuke, lampe, baterije i ostale nužno potrebne stvari koje će biti dostavljene na pogođeno područje.

“Uz veliko žaljenje za stradalima, ostajemo predani pomoći i našoj temeljnoj zadaći da svima omogućimo neprekidnu povezanost i komunikaciju”, kažu u toj tvrtci.

Potresom pogođenim gradovima i općinama Županija uplatila 5,5 milijuna kuna za hitne intervencije na oštećenim objektima

Pokupsko, Kravarsko, Pisarovina, Zaprešić, Jastrebarsko, Ivanić-Grad.

Zagrebačka županija uplatila 5,5 milijuna kuna

Kako bi se nabavio nužan građevinski materijal za sanaciju oštećenih objekata, posebice krovišta i dimnjaka, Zagrebačka županija uplatila je 5,5 milijuna kuna pomoći gradovima i općinama na svom području koji su pretrpjeli veće štete. Po 1,5 milijuna kuna uplaćeno je općinama Kravarsko i Pokupsko, milijun kuna Gradu Zaprešiću, a po pola milijuna kuna gradovima Jastrebarsko i Ivanić-Grad te Općini Pisarovina. U obilasku terena u Kravarskom, Pokupskom i Pisarovini župan Kožić rekao je da će se sve materijalne štete sanirati, a najvažnije je da na području Zagrebačke županije nema ljudskih žrtava.

Lidl i Kaufland zajednički doniraju 15 milijuna kuna

Trgovački lanci Lidl Hrvatska i Kaufland Hrvatska zajednički su donirali ukupno 15 milijuna kuna. Sredstva su uplaćena na račun državnog proračuna.

“Uvjereni da se ovakve situacije mogu prebroditi samo u zajedništvu i solidarnosti, Lidl i Kaufland zajednički su donirali 15 milijuna kuna za pomoć stradalima, još jednom pokazujući da su uvijek spremni brzo reagirati i pomoći onima kojima je to najpotrebnije”, priopćili su Lidl i Kaufland.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar