Butković o plinskoj aferi: Nije postojala namjera da se nekome pogoduje

Vijesti 13. srp 202320:30 2 komentara
Neva Žgenec/Pixsell

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obratio se novinarima nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranke HDZ-a. "Najvažnija je tema o plinu i svi akteri koji su poslali izvješća i koji su uključeni u proceduru. Mi danas nismo raspravljali o smjenama ni političkoj odgovornosti bilo kojeg aktera, stoga se sve još uvijek analizira i odluka o smjeni će se još sačekati", kazao je.

Tvrdi kako nije postojala nikakva namjera da se nekome pogoduje. “Onoga trenutka kada je ministar gospodarstva meni to rekao 30. lipnja, ja sam se prvi put s time susreo. On je odmah obavijestio i premijera i mi smo odmah odbacili obvezu da HEP preuzima prijam od INA-e od 47 eura, stoga što su se popunila skladište i više nije bilo potrebe za preuzimanjem tog plina”, istaknuo je, prenosi HRT.

“Mi imamo pad cijene plina od 12. lipnja do kraja mjeseca”

Ponovio je kako je na današnjoj sjednici Vlade usvojena odluka kako se štrajk pravosudnih djelatnika više neće plaćati. “Ponovno pozivam sindikate i ona ponuda koja je dana u najboljoj vjeri i gledajući sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, da se od 1. siječnja ide s dodatnim povećanjima i pozivam na razum”, naglasio je.

Zatim se ponovno osvrnuo na problem s prodajom plina. Priznaje kako je nastala šteta, ali upozorava da je potrebno promatrati cijeli okvir. Podsjeća da je Vlada donijela uredbu i da je HEP kupovao plin po puno nižoj cijeni nego što je to bilo na tržištu i taj efekt nije bio negativan od cijele epizode koja je trajala od 9. mjeseca prošle godine, do trenutka kada Vlada mijenja uredbu i rješava pitanje viška.

Poručio je kako se ne može gledati samo 10. dan u lipnju. “Mi imamo pad cijene plina od 12. lipnja do kraja mjeseca, kada se viškovi plina prodaju po vrlo niskim cijenama”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare