Čačić o izboru Turudića: Plenković misli da nam može prodavati muda pod bubrege

Vijesti 07. velj 202417:35 4 komentara

Predsjednik Reformista i bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić u N1 Newsroomu s Domagojem Novokmetom komentirao je odluku Ustavnog suda o neradnim nedjeljama, izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, ali i druge političke aktualnosti.

Potvrda neradnih nedjelja, odnosno, 16 radnih kroz godinu, nimalo ga nije iznenadila.

“Sigurno je riječ o predizbornom potezu i sigurno je jasan, čvrst i neupitan pokazatelj kako funkcionira Ustavni sud. Funkcionira zaista na zviždaljku, kad se zazviždi, krenu. Odluke prije izbora ne bi bilo sigurno, kad je trebalo prebaciti pažnju. Hoće li to išta koristiti ili ništa, to je druga stvar, mišljenja su podijeljena”, komentirao je Čačić i nastavio:

“Obiteljske trgovine su po svim kriterijima trebale biti izuzete jer valjda ljudi samo mogu odlučiti jesu li eksploatirani. Također, rješenje je platiti ljude i prepustiti dobroj volji odluku. Ne treba zakon za to. Radnika treba platiti bitno više, a što je zakon učinio? Propisao je to za nedjelju, ne i za blagdane, kao da je to nešto drugo… Nije nedjeljna misa.”

Indeksacija plaća je još jedan potez koji ostavlja dojam kao da vladajući kreću i službeno u predizbornu kampanju.

“Dao je namjerno prije izbora. Prljavo, ali logično. No, jadan se potpuno izgubio. Izgubio je instinkt politike da išta zna o tome kako funkcioniraju sustavi. Nikad nije vodio sustav. Ovo je prvi put da vodi nekoga. Vodi vladu, ali nije vodio tvrtku. Da je dao svima 13 posto u tom nesređenom sustavu, svi bi pljeskali. Ali, da je dao 15, 17 i 20 posto, ali uz promjenu odnosa, svi su ogorčeni. Svi misle da su vrijedniji od drugih, to je prirodno. Netko tko je vodio makar katedru na fakultetu, ne bi to nikad napravio. To je čisto samoubojstvo i to je trebao napraviti na početku mandata. Krivo, promašeno, diletantski”, smatra Čačić.

Da premijer izgleda drugačije od uobičajenog, moglo se vidjeti otkako traje cijela priča oko dopisivanja Ivana Turudića i Josipe Pleslić (ex Rimac). Stao je uz njega i izabran je, no ta tema bit će još neko vrijeme aktualna.

“Potpuno je izgubljen. Ima već dovoljno utakmica u nogama da bi shvatio kako će se to odvijati. Znamo pravila igre, trebao bi znati i on. Kad se otvori priča, ide kao stepenicama, od manje ozbiljnih do ozbiljnijih. Prvo su išle lascivne poruke, što je od javnog interesa jer je tvrdio da ne pozna ženu, inače je to zadiranje u privatnost. Da nije lagao, ne bi bilo. Onda idu one gdje piše da joj je Turudić garantirao da je se neće dirati. Onda ide treća stepenica, ključna, kad ona hoće prevenirati nešto za što zna da će se dogoditi, spisi USKOK-a gdje je njezin odvjetnički tim tražio nagodbu. Svaki se akt supotpisuje, svaki papir. Ne samo da je snimljeno, postoji potpis na svakom razgovoru. Kaže da će im dati tri ministra i Turudića, desetak lokalnih dužnosnika i tajnika… Dakle, ta gospođa Rimac prevenira nešto što zna da će izaći”, pojasnio je Čačić pa se osvrnuo zašto Plenković nije odustao od Turudića:

“To je kad se napušeš malo previše. On hoće to preventirati, ne zbog dobrih namjera nego što ga to skupo košta. Ide s jednim zakonom koji je totalno neutemeljen, nešto izmijenjenim, a onda mu šamarčinu zadaje predsjednik države i kaže da će osloboditi svakoga tko zbog njega bude osuđen. Dakle, taj zakon je pao. To povežimo s nametanjem svog dečka za državnog odvjetnika, koji ni po kojem kriteriju ne može ni primirisati kandidaturi. Ovako, premijer šalje poruku narodu da je gluh i slijep”, kaže bivši ministar gospodarstva.

Koalicijski partneri se po ovom pitanju ne mogu čuti.

“Nema druge. Ili se makni od tog društva jer zastrašujuće smrdi ili se sakrij. Što da rade? Mogu samo šutjeti. Zaboravimo da oni postoje. Nažalost, šteta. Nekad su HSLS i HNS bile stranke, više nisu. Ovdje nije samo to da Plenković misli da nam može prodavati muda pod bubrege, sama činjenica da se javi Udruga hrvatskih sudaca i kaže da se radi o političkoj odluci koju oni ne mogu promijeniti… kakva je to poruka? Čovjek je desetljećima sudac, bit će sudac. Kad bi rekli da traže mjere umjesto da nemaju ništa s tim, bilo bi lakše pokrenuti stegovne mjere za ovakve stvari. Čovjek je lagao na Odboru za pravosuđe. Čovjek kojeg USKOK želi goniti dolazi na mjesto glavnog državnog odvjetnika, za nadšefa USKOK-u. Zar je to pravna država”, zapitao se na kraju Radimir Čačić.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare