Čačić: Ove mjere su ozbiljna papazjanija! Rezao sam gaudu i vidim cijenu…

Vijesti 15. ruj 202312:13 3 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Čelnik Reformista Radimir Čačić održao je press konferenciju u Saboru gdje je komentirao nove Vladine mjere koje je nazvao - papazjanijom.

Čačić je rekao da je peti paket pomoći jedna “ozbiljna papazjanija”.

“Obzirom da cijena struje u Hrvatskoj ovisi o nuklearki Krško i hidrocentralama time pokrivamo 60 posto potrošnje. Ta cijena je neovisna, još od doba Tita, o ikakvim ratovima jer su ti objekti amortizirani, a rijeke teku i teći će i dalje. Ne postoji ni jedan razlog da cijene budu na razini tržišnih cijena na europskom tržištu i Vlada nema ni jedan razlog da naplaćuje više cijene”, rekao je.

“Vlada je od 2011. dio profita povlačila u budžet i time dodatno oporezivala građane. osnovna ideja je bila da se taj profit uloži u potpuno neovisnost o bilo kakvom uvozu električne energije. To je moglo biti da su se završile hidroelektrane, ali taj novac je povučen”, dodao je.

Što se umirovljenika tiče, podsjetio je na izjavu Zorana Milanovića koji je rekao da se od 2016. prosječne mirovine nisu pomakle od prosječne plaće. “No istina je puno gora jer mirovine ne samo da se nisu približile nego su relativno za 20 posto pale”, tvrdi Čačić.

Vladin igrokaz

Kada su cijene u pitanju dao je svoj primjer. “To sam čuo kad sam rezao jednu gaudu koju volim i vidim cijenu od 6 eura, a ovim mjerama je predviđena da se s 9 spusti na 6. Ja sam ju neki dan jeo po toj cijeni, tako da ne znam što će spuštati. Ja znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati”, rekao je.

“Taj igrokaz je odabran za poslije sezone jer sad se svodimo na našu kupovnu moć i cijene moraju biti manje i za lance taj problem ne postoji. To tržište regulira i bez Vlade”, dodao je.

“Mi smo i s ovim paketom drugi najlošiji u EU, ova Vlada je bila izrazito neuspješna u borbi s inflacijom. Pola stanovnika nema inflaciju 7,9 posto nego oni sav budžet troše na prehranu i stanovanje”, napomenuo je.

Dao je i primjer Španjolske koja ima 2 posto inflacije i koja nije čekala Eu nego je odmah reagirala i zaustavila cijene, te je svela PDV za hranu na nulu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare